Rok Švab

Rok Švab (Foto: Facebook)

Topli spomladanski dnevi nas kar mamijo po druženju v naravi in kaj je boljšega kot piknik. Za piknik seveda potrebujete lepo vreme, čeprav to le ni tako pomembno, če boste piknik organizirali na balkonu, domačem dvorišču pod streho ali organiziranih tako imenovanih 'piknik placih', kjer je poskrbljeno tudi, če vas preseneti dež.
Idealni pogoji za piknik so lepo sončno vreme, prijetno tople temperature in ravno prav vetra, a še bolj kot vse to je pomembna dobra volja in prava družba. To pomeni, da si lahko piknik privoščite tudi v nekoliko hladnejšem ali bolj oblačnem vremenu – najvažnejša je namreč dobra družba, ne pa vreme!

Med mnogimi znanimi Slovenci, ki naravnost obožujejo piknike, je tudi Rok Švab iz ansambla Modrijani. Velja za velikega ljubitelja piknikov, strast pa je prenesel tudi na svojo družino. Pravzaprav vsako prosto nedeljo za prijatelje organizira piknik ali pa se ga udeleži drugje. Največji piknik pa se odvije vsako leto za njegov rojstni dan, ko se ves dan peče na žaru, zavrti kakšnega odojka in druži z izbrano družbo. Rok, ki z ženo Petro ravno končuje svoj dom nad Laškim, načrtuje poseben prostor tudi za piknike in letno kuhinjo. Čeprav si večinoma pri Švabovih piknik privoščijo na domači terasi pred hišo, imajo za piknike še en poseben prostor in sicer pod kozolcem.

Druženje z najdražjimi pod kozolcem

"Moj najljubši kraj za piknike je blizu mojega doma. Gre za zelo lepo urejen prostor za piknike pod kozolcem na eni izmed domačij v Jagočah. Pod kozolcem se lahko zbere približno 120 ljudi, ne manjkajo pa niti zelo urejena letna kuhinja, iz kamna zidana peč za peko odojka in kamin za žar,“ nam je o svojem posebnem kotičku povedal vodja Modrijanov. In čeprav ima vse pripomočke in sprejme veliko ljudi, se je ta kraj Roku priljubil zaradi nostalgije, njegove zgodovine in dejstva, da lahko tam resnično uživa s svojimi najdražjimi.

Družina z najstnikom

Najlepši del piknika je, da vsega dela ne opravi le ena oseba. Skupne priprave so ravno tako del druženja kot piknik sam. (Foto: Profimedia)


"'Piknik plac' ima velik travnik, kjer lahko otroci igrajo nogomet in igrišče za mivko, v bližini pa je še muzej starih kmetijskih pripomočkov in prvih mehanskih strojev. Najbolj mi je všeč dejstvo, da je prostor dovolj diskreten in lahko tukaj resnično uživaš s svojimi najdražjimi. Ima svojo zgodbo in vzbuja nostalgijo. Kmalu bo pa tudi piknik prostor z letno kuhinjo pri najini novi hiški,“ nadaljuje Rok.

'Kar se mora, ni težko'

Najlepši del piknika je, da vsega dela ne opravi le ena oseba. Skupne priprave so ravno tako del druženja kot piknik sam. Roku na pomoč priskočijo žena, tašča in prijatelji. "Narežemo zelenjavo, pripravimo za samopostrežni bife z različnimi vrstami mesa z žara in svežo zelenjavo, pripravimo mize… Tako imamo hitro vse pripravljeno za piknik, tako kot mora biti,“ nam pove o pripravah. Rok se pri pikniku loti vsakega dela, tudi čiščenja na koncu. "Pospravljenje je neizogibno delo po pikniku. Sicer moram priznati, da tega opravila nimam najraje, ampak ne gre drugače. Saj poznate rek: 'Kar se mora, ni težko'", pojasni.

Kot se za priljubljeni ansambel spodobi, pri njihovem druženju ne manjka niti glasba. "Uživam ob peki na žaru in rad narežem zelenjavo in začinim meso. Največje veselje pa je zame to, da ko se vsi dobro najemo in so vsi zadovoljni z mojo kuhinjo, vzamem harmoniko in skupaj kakšno zapojemo,“ konča pogovor.

Modrijani - 11

Tudi na piknikih pri Modrijanih ne manjka glasbe. (Foto: osebni arhiv)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na