Teflonska ponev

Kemikalije na premazu na teflonskih posodah povečujejo tveganje za nastanek raka. (Foto: iStockphoto)

Ne želimo strašiti, le opozoriti na nekatere stvari in vam ponuditi drugačno možnost. Preverite in morda vam bo katera ustrezala.

Resnica je takšna, da se število rakavih obolenj močno povečuje v primerjavi s preteklostjo. Morda tudi zato, ker naše babice še niso imele vsega tega kar imamo danes mi, ali drugače povedano, življenje je drugačno - hitrejše in bolj umetno.

Embalaža, časopis, detergenti, kozmetika, igrače, pohištvo, tapete na stenah – v vseh teh izdelkih (in v številnih drugih) so prisotne kemikalije, ki so škodljive našemu zdravju. Ker so le-te postale naš vsakodnevni spremljevalec, nas njihova prisotnost niti ne moti oziroma nanje ne pomislimo. Toda strokovnjaki trdijo, da je onesnaževanje, ki izvira iz kemičnih čistilnih sredstev, barv ali pohištva celo večje kot tisto na ulici.

V povprečnem domu lahko najdemo približno 80 tisoč kemikalij, vendar je la na majhnem delu le-teh testirana raven škodljivega vpliva na zdravje. Veliko število sestavin namreč zakoni sploh ne regulirajo, zato so izdelki, ki jih vsebujejo, prosto na voljo na prodajnih policah trgovin. In katere sestavine veljajo za najnevarnejše? Preberite v nadaljevanju.

Pesticidi

Ste vedeli, da v pesticidih najdemo svinec, arzen, živo srebro in baker ter da ne obstajajo strogi nadzorni ukrepi za nadzor njihovih vsebnosti v živilih, ki jih kupujete? Številne kemikalije lahko poškodujejo živčni sistem, povzročijo hormonske motnje, pa tudi povzročijo nastanek raka, poročajo iz ameriškega Nacionalnega raziskovalnega sveta. Glede na to, da imajo največ pesticidov konvencionalno pridelana jabolka, zelena, jagode, breskve, špinača, nektarine, grozdje, paprika, zelena solata in ohrovt, jih kupujte ekološko pridelane.

Zeleni dodatki v kopalnici

Je vaš dom zares varen? (Foto: iStockphoto)

Formaldehid

Ta kemikalija, ki je pogosto prisotna v ličilih, oblačilih, ki se ne mečkajo, v sredstvih za razkuževanje, v sredstvih za čiščenje v razpršilu in v pohištvu iz vezanih plošč je za človeka alergena, strupena in rakotvorna. Zato, če se le da, te izdelke zmanjšajte na minimum ali pa izberite podobne izdelke, ki te kemikalije ne vsebujejo.

Belila na osnovi klora

Raziskave kažejo, da so večja razmerja belila nevarna, še posebej v kombinaciji z drugimi kemikalijami. Belilo se nahaja v mnogih izdelkih za čiščenje – njegov vonj boste težko zgrešili, saj je desetkrat močnejši od katerega koli bazena, v katerem ste plavali. Če z njim kombinirate še nekatera sredstva na osnovi amoniaka, je verjetno, da se bodo pri tem ustvarili škodljivi plini, ki lahko poškodujejo pljuča. Skratka, če uporabljate čistila, zaradi katerih postane zrak neznosen za dihanje, je čas, da se jih znebite.

Bisfenol-A

BPA ali bisfenol-a se že leta opisuje kot nevarna kemikalija, saj poleg tega, da moti ravnovesje hormonov se v zadnjem času pojavljajo dokazi, da naj bi tudi vplival na učinkovitost zdravil proti raku dojk. BSA je prisoten v plastičnih posodah za hrano, v aluminijskih pločevinkah za pijačo in v računih, če navedemo le nekatere. Zato čim več uživajte svežo, nepakirano hrano, ne uporabljajte plastičnih posod za živila in se izognite pijačam iz pločevink.

Svinec

Svinčene barve so sicer prepovedane, vendar so v starejših stavbah še vedno prisotni takšni premazi, ki ga vsebujejo. Svinec v barvah je namreč še bolj strupen kot svinec v vodovodnih napeljavah, zato je priporočljivo, da stare svinčene premaze enostavno prebarvate z novejšimi barvami. Svinec pa se nahaja tudi v avtomobilskih ključih, otroškem pudru, kozmetiki in vinilnih talnih oblogah. Še posebej pri otrocih lahko povzroči poškodbe možganov in živčnega sistema, določene vedenjske težave (hiperaktivnost) in upočasnjeno telesno rast, pri odraslih pa tudi glavobole in težave s sluhom. Svinec ne miruje, ampak se nahaja v zraku, ki ga vdihavamo, zato je potrebno redno sesanje stanovanja.

PVC

Se spomnite vonja po novih zavesah za tuš kabino? Gre za znak, da so kemikalije prisotne v zraku. Polivinil klorid (PVC) se pogosto povezuje s strupenimi ftalati, ki se uporabljajo za mehčanje plastike. Zato obstaja sum, da povzroča nastanek raka pri ljudeh in živalih. PVC je pravzaprav povsod prisoten – vzmetnice, igračke za bazen, lutke, embalaža … Težko se mu je izogniti, zato tam, kjer je mogoče, izberite druge materiale. Na primer igrače in zavese za tuširanje, ki so izdelane iz etilen acetat (EVA) plastike.

Ftalati

Vstopili ste v prostor in v zraku zaznali vonj parfuma? To so omogočili ftalati. Te kemikalije, ki ovirajo delo endokrinega sistema, je mogoče najti v PVC materialih, tudi v šolah in bolnišnicah. Študije so pokazale, da je izpostavljenost otrok tej kemikaliji moti njihov običajni razvoj. Otroci so izpostavljeni še ftalatom v potrošniških izdelkih, kot so igrače, dude in embalaže za osebno nego. Prisotnost ftalatov so odkrili tudi v začetnih formulah za dojenčke in v otroški hrani. Prisotni pa so tudi v parfumih, lakih za lase, osvežilcih prostora in dišečih svečkah.

PFOA

Morda za kratico PFOA slišite prvič, čeprav se s snovjo, ki se za njo skriva, srečujete v vsakdanjem življenju. Gre za perfluorooktanoidno kislino, kemično snov, ki jo nekateri proizvajalci uporabljajo za izdelavo neprijemajočega premaza na teflonskih posodah. Raziskovalci že dalj časa opozarjajo na nevarno delovanje te kemikalije, ki med drugim povečuje tveganje za nastanek raka. Še posebej nevarna je pri pripravi hrane na visokih temperaturah ali če pride do poškodbe posode in se podlaga prične lupiti. Raje se odločite za pripravo hrane v klasičnih posodah iz nerjavečega jekla.

Zakaj so svet ponovno preplavile fotografije groze? Poglejte, katere ...

Igrače

Otroci so izpostavljeni ftalatom v potrošniških izdelkih, kot so igrače, dude in embalaže za osebno nego. (Foto: Thinkstock)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na