Princeska I. - 2

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, je na družbenem omrežju Twitter objavil fotografijo nove tanovalke predsedniške palače, zlate ribice, ki so jo poimenovali Princeska I.

Spomnimo. Predsednik Slovenije, Borut Pahor, je na družbenem omrežju Twitter objavil fotografijo nove tanovalke predsedniške palače, zlate ribice, ki so jo poimenovali Princeska I. Kmalu po objavi fotografije pa so se nanjo z odprtim pismom odzvali predstavniki več društev za zaščito živali, ki so opozorili, da njena namestitev v okrogli stekleni posodi ni ustrezna in ne zadostuje fiziološkim in etološkim potrebam ribice.

Princeska I. - 3

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, je na družbenem omrežju Twitter objavil fotografijo nove tanovalke predsedniške palače, zlate ribice, ki so jo poimenovali Princeska I.

Odprto pismo predsedniku RS in odziv nevladnih organizacij, ki delujejo na področju zaščite živali

Spoštovani gospod predsednik Republike Slovenije,

dne 9. 4. 2013 ste na svojem uradnem računu na socialnem omrežju Twitter objavili fotografijo s pripisom ''Nova prebivalka Predsedniške pisarne ;) ribica Princeska I." Na fotografiji je videti zlato ribico, ki je nameščena v okrogli stekleni posodi, t. i. bučki.

Kot je znano, t. i. bučke niso primeren prostor za namestitev rib, saj ribe v njih plavajo v krogu in so zaradi oblike posode in načina gibanja v njej v neprestanem stresu. Okrogla posoda je nenaravna in riba se v njej počuti ogroženo. Skozi ukrivljeno steklo vidi popačeno sliko, zato jo zunanji gibi nagonsko plašijo.

Steklene bučke imajo zaradi svoje oblike (zoženost v zgornjem delu) glede na volumen zmanjšano površino gladine vode, kar onemogoča normalno izmenjavo kisika in ogljikovega dioksida. Poleg tega so takšne posode praviloma premajhne in brez ustrezne filtracije, zaradi česar so v vodi višje koncentracije amonija, nitrita in nitratov, kot je primerno. Visoke koncentracije omenjenih dušikovih spojin poškodujejo škržno sluznico in lahko povzročijo mehemoglobinemijo (zastrupitev krvi).

Zlate ribe (Carassius auratus) so sicer vrsta, ki v naravi naseljuje mirne in stoječe vode z nizko koncentracijo kisika, blatnim substratom in veliko plavajočimi rastlinami. So jatne ribe, tako da je v strokovni literaturi mogoče zaslediti priporočila akvaristom, da rib omenjene vrste ne gojijo posamično, ampak v manjših skupinah.

Glede na naravni habitat zlatih rib se priporoča namestitev v akvarijih, še raje ribnikih, z veliko rastlinami in blatnim substratom. Zaradi zadrževanja na dnu ribnika, brskanja po njegovem dnu in s tem kaljenja vode ter dviganja mulja je priporočena namestitev za omenjeno vrsto zunanji ribnik oz. dovolj velik akvarij (najmanj 200 l) z zmogljivo in ustrezno filtracijo. V prid zunanji namestitvi oz. dovolj velikemu akvariju govori tudi podatek, da odrasla riba vrste Carassius auratus v dolžino zraste do 35 cm, njena življenjska doba pa je do 25 let. Optimalne vrednosti pH vode za gojitev zlatih rib so med 7,2 in 8,4, temperatura vode pa okoli 20 stopinj Celzija (uvrščamo jih med hladnovodne ribe, čeprav so zmožne prenesti velika temperaturna nihanja).

Kot je iz navedenega razvidno, namestitev, ki ste jo uredili ribi, imenovani Princeska I., ni ustrezna in ne zadostuje njenim fiziološkim in etološkim potrebam. Razumemo, da vam morda potrebe zlatih rib niso (bile) poznane, celo verjamemo, da so vam bile morda napačno predstavljene, vendar bi glede na vašo funkcijo pričakovali, da bi se o potrebah katere koli živali pozanimali pred nakupom. Prav tako pričakujemo, da boste bivalne razmere uredili. Kot javna oseba si žal tovrstnih ravnanj, ki so poleg vsega še v nasprotju z veljavno zakonodajo (7. člen ZZZiv), ne morete privoščiti. Z objavo fotografije ste med drugim negirali prizadevanja organizacij, ki delujemo na področju zaščite živali in že več let opozarjamo tudi na tovrstno problematiko.

Verjamemo tudi, da vam bo marsikateri izkušeni akvarist z veseljem svetoval pri ureditvi bivalnih pogojev za vašo ribo, da boste res lahko dejali, da tudi živi kot princesa, ne le nosi takšno ime. V pričakovanju vašega odziva vas lepo pozdravljamo,

Kosovir, zavod za oskrbo in pomoč živalim ter osveščanje,
Društvo za zaščito živali Ljubljana,
Društvo za zaščito živali Maribor,
Društvo za zaščito živali Pomurja,
Obalno društvo proti mučenju živali,
Društvo Lučka,
Društvo za zaščito živali Kranj,
Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski LAJKA,
Društvo za pomoč živalim POŽIV Velenje.

Pahor: Ko bi bilo vse tako enostavno!

Pahor se je na pismo odzval še isti dan. Po opozorilu zaščitnikov živali je poskrbel za ustrezno namestitev zlate ribice in na Twitter zapisal: "S hvaležnostjo smo upoštevali nasvete, Princeska I. je zadovoljna. Ko bi bilo vse tako enostavno." Prav tako je v dokaz objavil tudi fotografijo Princeske I. v novem akvariju.

Vas zanima tudi kako pravilno namestiti in urediti akvarij? To so lahko ogledate TUKAJ.

Princeska I. - 1

Princeska I. že plava v primernem akvariju. (Foto: Twitter)