Artičoke v košarici

Artičoke na prosto posadite v drugi polovici maja. (Foto: iStockphoto)

Artičoka je znana po blagodejnih učinkih za zdravje, saj je bogat vir vitaminov, železa in magnezija. Pomaga razstrupljati jetra, spodbuja izločanje žolča in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Užitni so njeni cvetni popki, medtem ko je zaradi značilnih vijoličnih cvetov našla svoje mesto tudi na obrobah okrasnih gredic. Kako torej vzgojiti lepe in zdrave artičoke?

Artičoka

Če artičok ne boste pospravili, se bodo iz njih razvili škrlatno modri cvetovi. (Foto: Mihajela Črnko)

Sejanje in sajenje

Na prelomu marca in aprila v lončke s premerom 10 centimetrov posejte po dve semeni, lončke pa postavite na svetlo okensko polico, kjer naj bo približno 20 stopinj Celzija. Po vzklitju pustite samo najkrepkejše sadike, ki jih od polovice maja posadite na prosto. Rastline posadite z razmikom enega metra in približno pet centimetrov globlje, kot so bile v cvetličnem lončku. Tla temeljito pognojite z dobro uležanim gnojem in zrelim kompostom. V prvih tednih sadike pokrijte in jih tako zaščitite pred nizkimi temperaturami. Ko bodo sadike nekoliko zrasle (v višino zrasejo od 1,5 do 2 metra), jih privežite ob dovolj močne opore, da se ob slabem vremenu ne bi prevrnile.

Artičoke na začetku dobro uspevajo v mešani kulturi z zeleno solato, redkvijo ali redkvicami. Pozneje se rastlina razraste in meče senco, zato v njeno bližino ni več primerno saditi nižjih vrst zelenjave. Artičoka bo bogato obrodila tri ali štiri leta, nato je bolje posaditi nove sadike na drugo sončno in zaščiteno lego.

Oskrba in spravilo

Poleti rastline bogato zalivajte in jih redno zastirajte. Da bo rastlina uspešno prezimovala, oktobra odrežite stebla, ki so že obrodila, in sicer tik nad tlemi. Nato jih zastrite s 30 centimetrov debelim slojem slame, listja ali vejevja. Na področjih s hladnim vremenom je rastlino najbolje izkopati in jo hraniti v kleti, kjer temperatura ne pade pod 0 stopinj Celzija.

Pospravljanje artičok se začne v trenutku, ko so dovolj velike, vendar še popolnoma zaprte in zelene. Na eni rastlini lahko pričakujete od 9 do 12 artičok, ki jih odrežete s krajšim delom cvetnega stebla. Pri temperaturi skoraj 0 stopinj Celzija in pri visoki vlažnosti zraka jih lahko skladiščite tudi do štiri tedne.

Cvetni popki se na rastlinah tvorijo v prvem letu od julija, v naslednjih letih že od junija. Če jih ne boste pospravili, se bodo iz njih razvili škrlatno modri cvetovi.