Položnice

(Foto: Thinkstock)

Povprečna cena za gospodinjstva je v obdobju med aprilom in junijem znašala 15,8 evra za 100 kilovatnih ur (kWh), povprečna cena za industrijo brez davka na dodano vrednost (DDV) pa 7,6 evra za 100 kWh.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjstva je v drugem četrtletju znašala 0,81 evra na standardni kubični meter, kar je 14 odstotkov več v prvem četrtletju. Povprečna cena zemeljskega plina za industrijo brez DDV pa je znašala 0,36 evra na standardni kubični meter, s čimer je bila za tri odstotke nižja kot v prvem četrtletju.

Statistični urad je objavil tudi primerjavo cen z državami EU v drugem polletju lani. Cena električne energije za gospodinjstva (skupina Dc, z vsemi davki) je v Sloveniji znašala 78 odstotkov povprečja EU, za industrijo (skupina Ic, brez DDV) pa 71 odstotkov povprečja v osemindvajseterici.

Cena zemeljskega plina za gospodinjstva (skupina D2, z vsemi davki) v Sloveniji je v tem obdobju znašala 88 odstotkov povprečja EU, cena zemeljskega plina za industrijo (skupina I3, brez DDV) pa je v drugem polletju lani za 18 odstotkov presegala povprečje EU.