Poper

Danes je poper ena izmed osnovnih začimb, medtem ko so v preteklosti njegovo vrednost enačili z vrednostjo zlata. (Foto: Profimedia)

Indijska začimba različnih barv

Začimba z ostrim okusom izvira iz Indije, natančneje iz province Malabar. Poznamo več različnih vrst popra, kot so beli, črni, zeleni in rdeči poper, marsikdo pa ne ve, da gre v večini le za drugačno pridelavo plodov črnega popra. Beli poper sestavljajo zrela semena črnega poprovca, črni poper nezrela in posušena semena, ki črno barvo pridobijo s sušenjem, zeleni poper za razliko od črnega takoj po nabiranju vložijo v slano vodo ali posušijo na visoki temperaturi, medtem ko se rdeči poper pridobiva iz druge rastline.

Poper

Poznamo beli, črni, zeleni in rdeči poper. (Foto: iStockphoto)

Zgodovinska vrednost popra

Danes poper gojijo predvsem v deželah s tropskim podnebjem, njegova vrednost je skoraj zanemarljiva, vendar to ni bilo vedno tako. V preteklosti je poper veljal za luksuzni dodatek, saj je bila njegova vrednost v času kuge enaka vrednosti zlata. V srednjem veku je bilo tako treba za en gram popra odšteti gram zlata. V vlogi zdravila je nastopal predvsem pri pomorščakih, ki so z njim zdravili infekcijske bolezni ter blažili bolečine in otekline. Zaradi visoke vsebnosti protimikrobnih sestavin so s poprom potresli tudi staro meso, ki je na ta način spet postalo užitno.

Od kuhinje do pralnice

Poper danes uvrščamo med osnovne začimbe, znanih pa je tudi nekaj trikov, kako ga lahko uporabljamo tudi daleč stran od kuhinjskega lonca. Žličko mletega popra dodamo pralnemu prašku ali detergentu, pri čemer naj bi prispeval k ohranjanju barve oblačil. Poper je uporaben tudi v kopalnici. Žlico popra zmešamo s polovico skodelice otroškega olja, s skodelico morske soli in dodamo šest kapljic eteričnega olja pomaranče. Vse skupaj dobro premešamo, nanesemo na mokro kožo obraza in telesa, nežno zmasiramo in izperemo.

Naravno sredstvo proti prehladu

Poper lahko uporabljamo tudi kot naravno sredstvo proti prehladu. Z njim začinimo krepko juho, ki bo segrela organizem, medtem ko bo poper očistil dihalne poti in telo na naraven način pripravil do potenja. Je zelo močan antioksidant, ki pospešuje prekrvavitev, izboljšuje presnovo, povečuje apetit in je znan po svojih protivnetnih lastnostih. Med drugim ima tudi pomembno vlogo pri izboljšanju prebavnega sistema, saj spodbuja izločanje prebavnih encimov in želodčnih sokov.

Prehlad

S poprom v boj proti prehladu (Foto: Thinkstock)