Velenje, promenada

(Foto: Mestna občina Velenje)

Z novim in sodobnim mestnim središčem so občankam in občanom ponudili prijeten prostor za druženje ter pridobili nov prostor za prireditve. Amfiteater ob reki Paki, skozenj teče reka Paka, je namenjen za manjše, priložnostne dogodke in koncerte. Na promenadi so izvedli že številne dogodke in z njimi privabili v središče mesta veliko obiskovalcev. Kot odlično koncertno prizorišče se je ob uradnem odprtju promenade izkazala tudi streha garažne hiše. Velenjčanke in Velenjčani so promenado sprejeli za svojo, tam se radi zadržujejo, saj promenada predstavlja pomembno turistično znamenitost Velenja.

Veseli so dejstva, da so v Velenju uspeli pridobiti točko, ki jih postavlja na zemljevid svetovnih turističnih znamenitosti ter so jo kot pomembno prepoznali svetovno priznani krajinski arhitekti. Še posebej so ponosni, da je idejno zasnovo prenove mestnega središča pripravil Velenjčan Dean Lah.

Parkirišče Promenada v Velenju je bilo aprila 2015 tudi prejemnik mednarodne nagrade izvedbe 'Architizer A+ Awards' s sedežem v New Yorku. To je največji arhitekturni portal na svetu z več kot milijonom rednih mesečnih uporabnikov. V kategoriji parkirnih objektov je bilo parkirišče Promenada v Velenju imenovano za nagrado po izboru strokovne žirije - Jury Winner. Nagrada je bila podeljena maja 2015 na 'A+ Awards Gala' dogodku v New Yorku.

Velenje je lani prejelo tudi laskavi naziv najlepše urejeno večje mesto v Sloveniji. Naziv so prejeli v okviru natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga je organizirala Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.