Božično drevo

(Foto: Thinkstock)

Zdi se, kot da praznično vzdušje nekako poveže ljudi. Radi smo v družbi, obdani z družino in prijatelji. Čutimo potrebo po bližini, veselju in praznovanju. Pozabimo na stare zamere in si vzamemo čas za ljudi, ki jih vidimo bolj poredko.

Velikokrat se zgodi, da nam s prihodom decembra nekoliko popustijo zavore in si privoščimo več kot običajno. Lahko se celo leto držimo neke diete in pridno telovadimo, toda ko pride december, sami sebi malo pogledamo skozi prste, češ, saj so prazniki, januarja bo vse drugače. To je le ena od mnogih novoletnih zaobljub, ki so v praksi skoraj vsakega posameznika. In ravno zaradi tega smo veliko bolj sproščeni in neobremenjeni, kar ima zelo pozitivne učinke na naše počutje in zdravje na splošno. Vendar je tudi v tem primeru pomembna zdrava mera. Pretiravanje tako pri prazničnem prenajedanju in veseljačenju kot tudi pri odlaganju obveznosti in neobremenjenosti ni dobro, saj lahko na ta način dosežete ravno obraten učinek.

Prazniki pa ne prinašajo veselja v vsako hišo. Mnogo je namreč ljudi v stiski, ali osebni ali finančni. In takrat se stiska le še bolj poglobi. Veliko se jih sooča z izgubo bližnjega, ki ga v prazničnem času toliko bolj pogrešajo v družinskem krogu, ali pa s finančno stisko, zaradi česar ne morejo na mizo položiti prazničnih dobrot ali obdarovati vsaj otrok. Zato je toliko bolj težko gledati okoli sebe vesele in neobremenjene ljudi, ki se objemajo in veselijo. Zaradi izrazitega socialnega pritiska se tako povečajo občutki osamljenosti in tesnobe, kar pogosto prinaša negativne misli ali celo depresijo.

Kljub vsemu bi se moral vsak vsaj malo predati pozitivnemu vzdušju, obujati lepe spomine, se veseliti novega leta, poslušati praznične melodije ali se le sprostiti ob poplavi božičnih komedij. Izkoristite vso idilo veselega decembra in vstopite v novo leto z nasmehom na obrazu ter toplino v srcu.