Odstranjevanje klopa

Najlažje boste klopa odstranili s pinceto. (Foto: iStock)

Klope uvrščamo med pršice, najpomembnejša in v Evropi tudi najbolj razširjena vrsta pa je navadni klop. Ta mala 'pošast' je aktivna, ko e temperature dvignejo nad 5 do 7 stopinj Celzija - pri nižjih temperaturah klopi mirujejo. Običajno jih nad 1.600 metri nadmorske višine ne najdemo več, poseljujejo pa praktično vse nižje ležeče  travnike in gozdove.

Klop na žrtvi poišče nežnejše predele kože, izloči nekaj sline z mešanico snovi, ki ublažijo bolečino in preprečujejo strjevanje krvi, porine rilček globoko v kožo in začne sesati. Ugriz klopa je nevaren, saj klopi prenašajo povzročitelje nevarnih boezni, kot so lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in humana granulocitna anaplazmoza. Prenos okužbe s klopa na človeka ali žival ni vedno uspešen, vseeno pa je treba biti ob vsakem ugrizu klopa posebej previden. 

Na vrtu smo varni?

Prepričanje, da na vrtu klopov ni, je zmotno. Čeprav to ni ravno njihovo tipično okolje, pogosto zaidejo tudi na vrt, še posebej, če je v bližini travnik ali gozd. Visoka travja, grmovje, podrast in obrobje jas je idealno okolje zanje. 

Kako se zaščititi?

Čeprav sio temperature visoke, se z majicami z dolgimi rokavi in dolgimi hlačami lahko dobro zaščitimo. Oblačila naj bodo iz gladkih materialov, da žival zdrsne z njih.

RAZPRŠILA PROTI KLOPOM

Uporabimo lahko tudi razpršila ali kreme, ki jih najdete v vseh bolje založenih prodajalnah ali lekarnah in droogerijah, uporabite pa lahko tudi najrazličnejše naravne preparate. Repelent, lahko izdelate iz sivke (napotke najdete TUKAJ), lahko pa uporabite tudi citruse.

1. Razpršilo iz eteričnih olj

Kaj potrebujete?

- eterično olje limonske trave
- eterično oje evkaliptusa
- eterično olje poprove mete
- 5 dl vode

Postopek

10 kapljic vsakega olja kanite v posodico, dodajte vodo in vse skupaj pretresite ter natočite v steklenico z razpršilom. Popršite ppo koži, preden se odpravite v naravo.

Vitamin C

(Foto: iStock)

2. Razpršilo iz citrusov

Kaj potrebujete?

- 5 dl vode
- agrumi: limone, limete, pomaranče, grenivke

Postopek

Vodo zavrite in vanjo položite poljubno količino agumov. Pustite vreti približno minuto ali dve, nato pa na zmernem ognju kuhajte še približno 1 uro. Pustite, da se vse skupaj ohladi. Precedite v stekleničko z razpršilom in popršite po sebi vsakič, preden se odpravite v naravo. 

Razpršila ne delujejo vedno ...

Ko pridete s sprehoda po naravi dodobra preglejte sebe, otroke, ljubjenčke ... Posebej bodite pozorni na področja pod pazduhami, za koleni, dimljah, za ušeši, dobro pa je tudi pregledati lasišče. Oblačila obvezno otresite.

Cepljenje

Cepivo je na voljo proti klopnemu meningoencefalitisu, proti lymski boreliozi in humani granulocitni anaplazmozi pa ne obstaja. V Sloveniji je cepljenje obvezno za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu (gozdni delavci, lovci, vojaki ...) ali med šolanjem. Priporočajo ga vsem osebam od enega leta starosti, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen, to pa je večji del Slovenije.

Kaj, če na sebi najdemo klopa?

To, da nas je ugriznil klop, še ni razlog za preplah. Ohranite mirno kri in klopa ne pulite na silo. Najlažje ga boste odstranili s pinceto. Pazite, da klopa ne boste stiskali. S pinceto ga primite čim bliže koži in zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca. Klop bo popustil in tako boste uspešno odstranili klopa v celoti. 

Če v koži ostane rilček, ga poskusite odstraniti z razkuženo iglo, če vam ne bo uspelo, pa ne skrbite - telo ga bo izločilo. 

Nikar ne 'pacajte'

Uporaba najrazličnejših olj, krem, mazil ali petroleja ali celo vžigalic (te naj bi prižgali in jih približali klopu, da popusti) NI PRIPOROČLJIVA! Klop, ki ga premažemo z oljem ali drugo maščobo, se začne dušiti, pri tem pa v kožo spusti še več svoje sline in morebitnih virusov, če je okužen.

Borelioza

Izpuščaj pri boreliozi. (Foto: Profimedia)

Opazujte mesto ugiza

Mesto pika razkužimo z alkoholom, nato pa lahko nanj nanesemo tudi mazilo, s katerim se blaži vnetne reakcije na koži, s čimer preprečimo ali vsaj zmanjšamo morebitno srbečico ali vnetje.

V primeru, da klop na nas prenese bakterijo Borrelia burgdorferi, ki povzroča Lymsko boreliozo, se običajno pojavijo na koži rdeče lise, ki nastanejo na mestu ugriza od 2 do 28 dni po ugrizu. Običajno nastane rdeč kolobar, ki se navzven širi, znotraj pa bledi. A tak izpuščaj ni vselej prisoten. Lahko se pojavi oteklina in bolečina, redko mehurčki, najpogosteje pa le ena rdeča lisa, ki se ji kasneje pridruži še več manjših po vsem telesu. Oboleli čuti naslednje simptome:
- utrujenost
- bolečine v sklepih in mišicah
- povišana temperatura

Ukrepati je treba takoj, četudi preiskave še ne pokažejo okužbe (bakterija je lahko namreč komaj prisotna na koži in še ni prešla v krvni obtok). Zdravljenje poteka z antibiotiki (2-3 tedne). V primeru, da se NE zdravimo, se težave razširijo na druge organe: ledvice, bezgavke, srce, živčevje.

Odstranjevanje klopa

Najlažje boste klopa odstranili s pinceto. (Foto: iStock)