Ljubljana

(Foto: Thinkstock)

Predsednik stranke Dejan Židan je na posvetu poudaril, da je čas za reševanje takšnih vprašanj v času konjunkture še toliko bolj primeren.

Na posvetu o stanovanjski politiki, ki ga je SD pripravila skupaj z evropsko poslanko Tanjo Fajon ter občinsko organizacijo SD Ljubljana, je Židan izpostavil, "da nam ugodni gospodarski trendi omogočajo, da lažje rešujemo družbeno neenakost in pomagamo tam, kjer imamo največji interes."

V družbi je pri reševanju težkih vprašanj pogosto razlog, da zanj ni pravi čas. "Pa je to večinoma napačno. Vedno je pravi čas, da se rešujejo stvari, ki otežujejo življenje ljudi, v času konjunkture pa je čas še bolj primeren," je poudaril.

V SD po Židanovih besedah pripravljajo program stranke za volitve, v katerega bodo vključili stvari, ki se jih da uresničiti. Eno od perečih vprašanj je položaj mladih. "Stanovanjsko vprašanje v Sloveniji ni rešeno, sheme, ki jih imamo, mladim niso dosegljive, so drage in zahtevajo pogoje, ki jih mladi ne morejo zagotoviti," je naštel Židan.

Tudi Fajonova je izpostavila, da je vprašanje, kako priti do stanovanja, zelo aktualno. Po njenih besedah poznamo v realnosti vsaj dve sliki, in sicer velika stanovanja v Ljubljani, kjer pogosto živijo starejši posamezniki, ki ta stanovanja težje vzdržujejo, ali pa hiše zunaj Ljubljane, kjer živi več družin skupaj, ker mladi zaradi težjih pogojev dejansko ne morejo priti do svojih bivalnih prostorov.

Prvi mož Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Sašo Rink, sicer tudi član SD, je opozoril, da imamo v Sloveniji republiški stanovanjski sklad, ki pa "žal velikokrat deluje kot neke vrste nepremičninska agencija." Kot je pojasnil, je namreč stanovanjski sklad ob zadnjem razpisu prodajal luksuzna nadstandardna stanovanja po visoki ceni, ki žal niso dostopna tistim, ki bi jim morala biti namenjena.

Pojasnil je, da je v Ljubljani stanje nekoliko boljše, saj da mestni stanovanjski sklad zagotavlja veliko število neprofitnih najemnih stanovanj, a je tudi v glavnem mestu interes mnogo večji od ponudbe. Kot je pojasnil, namreč le okoli 10 odstotkov prosilcev do stanovanja tudi pride.

SD želi v posamična programska področja vključiti tudi primere dobrih praks in uspešnih projektov, tako doma kot v tujini, kot je npr. stanovanjska politika mesta Dunaj, zato so na današnji posvet povabili tudi stanovanjsko raziskovalko v mestni upravi mesta Dunaj in predsedujočo delovni skupini za stanovanjske zadeve v inicitaivi Eurocities Susanne Bauer.