Noč čarovnic

(Foto: AP)

Pri nas noč čarovnic poznamo kot ameriški praznik, ki je precej podoben našemu pustu. Na ta dan se otroci našemijo v strašljive in zabavne kostume, si pripovedujejo takšne in drugačne strašljive zgodbice, hodijo po hišah ter zbirajo sladkarije. Noč čarovnic oziroma halloween, kakor mu pravijo drugod po svetu, pa je veliko več kot le otroška zabava. Gre za zelo star običaj, v katerem so združene različne kulture.

Od kod izvira praznovanje?

Praznovanje izvira iz časov starih Keltov, ki so živeli na ozemlju sedanje severne Francije, Velike Britanije in Irske. 31. oktobra so s festivalom, ki se je imenoval Sahmain (preberi: saw-in), praznovali konec leta oziroma prehod iz obdobja svetlobe, poletja in obilja v obdobje teme, zime in siromašnosti. Druidi (takratni svečeniki) so ljudem napovedovali, kaj vse jih čaka v prihajajočem letu, in jih poprosili, naj bogovom darujejo nekaj žita ter živine za boljšo letino. Kelti so tudi verjeli, da se na ta dan duhovi umrlih vrnejo na Zemljo, poiščejo živeče in si poskušajo prilastiti njihovo telo za vsaj še eno leto. Da bi duhove odgnali, so se oblačili v različne prikazni in grozljive kostume.

Pozneje so ozemlje Keltov zavzeli Rimljani in s seboj prinesli svoje običaje ter praznike: dan boginje Pomone, ko so se oblekli v kostume ter praznovanje Feralie, ki je bilo konec oktobra, ko so se spomnili svojih umrlih.

Beljakovi duhci

Beljakovi duhci (Foto: Pinterest)

Kako je prišlo do imena "halloween"?

Leta 609 se je takratni papež Boniface IV. odločil, da bo v zahodni krščanski kulturi 13. maja praznik, ki bo posvečen vsem krščanskim mučenikom. Kasneje je papež Gregor III. ta dan razširil še na praznik vseh svetnikov in ga prestavil s 13. maja na 1. november. Uspelo mu je doseči, da so ljudje 1. novembra začeli častiti in spoštovati duše umrlih, dan pa se je preimenoval v vsi sveti oz. "all hallows". Predvečer na vse svete pa so imenovali "all hallows eve" (večer vseh svetih) in ta se je skozi čas preimenoval v "halloween".

Z odkrivanjem novega sveta je praznik prešel tudi na ameriška tla in se od tam širil ter razvijal naprej.

Popestrite zabavo s slastnimi napoji in prigrizki!

Pri nas se šele zadnjih nekaj let pojavljajo okraševanja, praznovanja in zabave na temo noči čarovnic. Da bomo v koraku s časom, si lahko tudi sami popestrimo najstrašnejšo noč v letu z različnimi dobrotami in priboljški, ki jih pripravimo sami. Ponujamo vam nekaj okusnih in "strašljivih" idej.
Piškoti za noč čarovnic
Kosti iz beljakov
Mafini za noč čarovnic
Bučne kocke
Beljakovi duhci
Ingverjevi piškotni duhci
Razpokani piškoti
Strašljivi prsti
Martini čarovniške krvi
Koktajl pokvarjena buča
Pečena jabolka s karamelno omako
Zlobni prsti
Strašljive mesne kroglice
Pujski v srajčki
Deževniki na kompostu
Karamelizirana jabolka