Nacionalni park Yosemite je v Kaliforniji, njegova zgodovina pa je precej dolga, saj so ga Američani zaščitili že leta 1890. Park na leto obišče približno 3,7 milijona obiskovalcev – dnevni obiskovalci si od daleč ogledajo glavne atrakcije, kot sta denimo granitni steni Half Dome in El Capitan. Drugi se zadržijo v parku več dni, saj narava kar sama kliče k pohodništvu, plezanju in nasploh uživanju v naravnih lepotah sredi divjine. Ena glavnih atrakcij Yosemita je granitna stena El Capitan, ki meri v višino 910 metrov in privablja plezalce z vseh koncev sveta. Nad njeno veličastnostjo so navdušeni vsi, ki jih je pot kdaj pripeljala v dolino, ki teče pod steno.

Prav poseben pogled stena nudi od sredine do konca februarja, ko se vzdolž nje razlijejo ognjeni zublji. Ko sonce počasi zahaja za gore, med katere je ujeta dolina Yosemite, se slap po imenu Konjski rep (Horsetail Fall) nenadoma obarva oranžno in rdeče, zaradi česar se ga je prijelo tudi ime ’ognjeni slap’. Stena El Capa je namreč videti, kot bi vzdolž nje tekli ognjeni zublji. Gre za enega redkih pojavov, ki privabi v park večje število obiskovalcev.

Kot zanimivost povejmo, da so podjetni lastniki enega od hotelov leta 1872 organizirali prvi ognjeni festival. V poletnem času so usposobljeni domačini umetno ustvarili učinek ognjenega slapa. Na poziv tako imenovanega 'klicatelja ognja', ki je iz doline odmeval med gorami, so usposobljeni domačini z vrha Glacier Point sprožili ogenj. Medtem ko so z vrha, ki je lepo viden iz doline, metali žerjavico, je ansambel globoko spodaj igral zimzelene melodije. Leta 1968 so oblasti festival prepovedale, saj se ni skladal s temeljno idejo nacionalnega parka – to je zaščita in dostopnost naravnih pojavov in lepot.

Če vas pot kdaj zanese v zahodni del ZDA, vsekakor obiščite park in se naužijte divjine, ki v vseh letnih časih ponuja svojevrstne zanimivosti in pojave, ’ognjene zublje’ pa lahko, kot rečeno, vidite le v drugi polovici februarja, če so izpolnjeni vsi pogoji, torej padec svetlobe pod točno določenim kotom in primerna vodnatost.