Mangalica je stara avtohtono srbsko-madžarska pasma prašičev, katere korenine segajo v 19. stoletje, in velja za edino kodrasto svinjo na svetu, če ne štejemo tiste iz Lincolnshira, ki je izumrla v 70. letih.

Nastala je tako, da so križali srbsko šumadijsko pasmo z madžarskimi pasmami iz Szalonre in Bakonyja ter divjo svinjo. Sprva so jih redili za mize avstro-ogrskih cesarjev, po razpadu cesarstva pa je pasma počasi začela izginjati. V času madžarskega komunizma je skoraj izumrla, a jo je rešil madžarski živalski genetik Peter Toth, ki je po padcu Berlinskega zidu pokupil še zadnje primerke. Zadnja leta v Budimpešti celo poteka dobro obiskan festival mangalice.
Tudi na naših tleh so že pred desetletji zlasti na dolenjskem koncu redili mangalice, a je pod nekdanjim režimom skoraj utonila v pozabo. Pred leti pa so jo rejci in gostinci ponovno odkrili in je postala prava gurmanska poslastica, saj je meso kodrastih prašičev veliko bolj kvalitetno od mesa navadnih svinj, saj slovi po visoki vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, zaradi vsebnosti stearinske kisline, ki znižuje holesterol, pa ga priporočajo celo zdravniki.

Obstajajo tri vrste mangalic, in sicer rdeča, bela in črna. Zanje je značilna debela plast maščobe, od klasičnih prašičev pa se kot rečeno razlikujejo tudi po kodrasti, že skoraj ovčji dlaki. Za te ščetinaste svinje pravijo tudi, da so videti kot ovce in se obnašajo kot psi. Mnogi jih zato vzgajajo tudi kot hišne ljubljenčke, med drugim igralka Emma Thompson, ki je svojega kodrastega ljubljenčka leta 2010 pripeljala celo na premiero filma Nanny McPhee.