Zaljubljenca iz Kalifornije sta se odločila, da med minulimi prazniki ’pobegneta’ na lepše. Izlet je bil pravzaprav darilo Elginove mame za njegov rosjtni dan, ki ga je praznoval ravno za novo leto. Menila sta, da bo to oddih, ki si ga bosta zapomnila za celo življenje. In imela sta prav! A žal jima v spominu ne bo ostal zaradi čarobnih skupnih trenutkov v New Yorku, pač pa zaradi ’nočne more’ v hotelski sobi. Čeprav je hotel Astor na Manhattanu sodeč po forumih na spletu že več let tarča hudih kritik zaradi nehigienskih razmer in se marsikdo čudi, da je sploh še odprt, je par vendarle ravno tu najel sobo. Ko sta prispela v hotel, ju je že takoj pričakal hladen tuš. Sprva sta mislila, da se jima kaj hujšega od pokvarjenih radiatorjev in vtičnic ne more zgoditi, a ko sta se končno namestila v na videz solidno sobo, se je prava mora šele začela.

stenica

(Foto: iStockphoto)

V vzmetnici so se namreč zaredile posteljne stenice, zaradi česar je bilo predvsem Elginovo dekle vso popikano in popraskano. Namesto, da bi doživela nepozabno praznovanje novega leta in rojstnega dne, sta pristala v bolnišnici. Razburjeni Elgin je stanje v hotelski sobi dokumentiral in video objavil na spletu v upanju, da bo inšpekcija končno ukrepala kot je treba. Čeprav so jima v hotelu povrnili stroške namestitve, se nista pomirila. Stenic se je namreč izjemno težko rešiti in jih je mogoče s prtljago prenesti v lasten dom.

Kaj so posteljne stenice?

Nenavadna srbečica, ki ne poneha, ali majhne kapljice krvi na posteljnini so znak, da so vas morda napadle stenice. To so žuželke rjave barve, velike med štiri in sedem milimetrov. Najbolj znana je posteljna stenica. V območjih s slabšimi higienskimi standardi so žal še vedno pogosta težava, s prtljago ali oblačili pa jih prinesemo tudi v svoj dom. Stenice lahko tudi sicer najdemo v novih in starih hišah, v žimnicah, razpokah v pohištvu, v okenskih in vratnih podbojih, celo za odstopajočimi stenskimi tapetami. Ker lahko dolgo živijo brez hrane, jih zelo težko odstranimo.

Zatiranje in preventiva

Ker so stenice aktivne predvsem ponoči, jih boste težko odkrili. Posteljne stenice odkrijete po krvavih madežih na posteljnini ali po srbečih pikih. Odkrijete lahko tudi živali same, ki so podobne oblike in velikosti kot jabolčne peške. Natančno preglejte šive vzmetnic, robove posteljnih stranic ter za stikali in vtičnicami. Po odkritju je treba ukrepati takoj, saj se množijo zelo hitro. Ko jih najdete, je dobro, da ugotovite, kako bi lahko prišle v vaš dom. Če ste na primer pred kratkim prišli s potovanja, lahko domnevate, da so prišle v vaš dom v prtljagi ali na oblačilih.

Najboljši način za preprečevanje invazije stenic je preventiva. Na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja svetujejo predvsem pozornost pri potovanjih. Na neznanih lokacijah in v hotelskih sobah preglejte, ali so tam stenice. Prav tako nekateri strokovnjaki priporočajo, da prtljage po prihodu domov ne polagate na posteljo ali na pohištvo, ter da kovčke temeljito posesate in takoj operete obleko.

Sicer se stenice odstranjuje z insekticidi, čeprav se ga v praksi večina ljudi raje izogiba. Postelje, pohištvo, in to vsak del posebej izdatno poškropite z insekticidom, ki vsebuje malathion, lindan ali pireter. Še pozebej pazite na šive in dele, kjer je blago prepognjeno. Poškropite tudi vse razpoke v zidu in v tleh.

V postelji in sploh v prostorih, kjer ste uporabili insekticid, ne spite, dokler se le ta povsem ne posuši. Spalnico pred tem temeljito prezračite, saj insekticid škoduje tudi ljudem. Če kljub temu stenic niste odpravili, je treba prostor zapliniti.

V kolikor se stenice ponovno pojavijo, ves postopek enako temeljito ponovite. Še bolje pa je, če žimnice in pohištvo, v katerih se zadržujejo stenice, žgete, stene, strop in tla pa poškropite z insekticidom.