Ambrozija - 3

(Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

V začetku julija je Mestna občina Ljubljana (Mol) pripravila izobraževalno delovno akcijo odstranjevanja škodljive invazivne rastline ambrozije. Akcija je bila del projekta Rokavice gor, s katerim je želela Mol opozoriti na škodljive posledice teh rastlin. Pelinolistna ambrozija namreč zaradi svoje razširjenosti povzroča težave in dodatne stroške v kmetijstvu, večjo gospodarsko škodo z občutnim zmanjšanjem pridelka pa povzroča zlasti v ekološki pridelavi, kjer kemično zatiranje ni mogoče. Poleg naštetega negativno vpliva tudi na naše zdravje in pri občutljivih ljudeh lahko povzroči inhalacijske alergije oziroma senen nahod.

Ljudje, ki so občutljivi na ambrozijo, v času cvetenja kihajo, smrkajo, pojavi se jim voden izcedek iz nosu, imajo zamašen nos, lahko izgubijo voh, imajo otečene veke, oteženo dihajo in kašljajo.
Ambrozija

(Foto: iStockphoto)

In ker bo zdaj zdaj pelinolistnata ambrozija zacvetela, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja imetnike kmetijskih in nekmetijskih zemljišč, da so dolžni v skladu s predpisi ambrozijo zatirati, da bodo le tako preprečili njeno cvetenje in oblikovanje semen.

Z izdatnimi količinami alergenega cvetnega prahu začne ambrozija opozarjati konec julija ali v začetku avgusta, a najbolje jo je odstraniti takrat, ko še ne cveti. Če smo prepozni, se moramo odstranjevanja lotiti z rokavicami, v oblačilih z dolgimi rokavi in po potrebi z zaščitno masko ali očali. Potrebno jo je odstraniti s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi na obrastejo več. Le tako jo bomo namreč sčasoma zatrli in preprečili njene škodljive vplive, nekateri pa se tega lotijo tudi s košnjo, a se po tem zelo hitro obrašča, ter herbicidom.

Ambrozija najpogosteje raste ob cestah, ob bregovih rek in drugih voda, ob železnicah ter na zapuščenih in neurejenih javnih površinah, od koder se širi tudi na kmetijska zemljišča. Najdemo jo skoraj po celi Sloveniji in še se širi, saj je zelo nezahtevna.

Zatiranje pelinolistne ambrozije je obvezno že od leta 2010. Imetniki zemljišč so tako v skladu s predpisi dolžni sami tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih odstranjevati ambrozijo. To velja za upravljalce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike, upravljalce ali najemnike zemljišč.

Preverite, katere so še strupene rastline pri nas!