Ličenje - 2

(Foto: Thinkstock)

Če se ne spomnite, kdaj ste nazadnje res pregledali izdelke, ki jih uporabljate, potem je zdaj skrajni čas, da to storite. Ponavadi sicer bojazni, da bi bili izdelki, ki jih uporabljate vsakodnevno, že pretečeni, ni, saj jih je potrebno zaradi pogoste uporabe večkrat kupiti, nekoliko večja previdnost pa velja pri tistih, ki jih uporabljate le nekajkrat na mesec oziroma na leto.

Velika večina žensk sicer s težkim srcem iz svoje kozmetične torbice karkoli zavrže, še posebej če gre za drage izdelke, za katere smo odštele kar nekaj denarja. Velikokrat pa nam je iz omare težko odstraniti tudi izdelek, za katerega vemo, da smo ga dobili v dar od nam drage osebe ali smo ga uporabili le nekajkrat, kar nikakor ni upravičilo njegovega nakupa. Čeprav so na prvi pogled ličila, ki jim je rok trajanja že potekel, videti povsem uporabna, naj vas njihov videz, barva ali obstojnost nikar ne zavedejo.

Številne raziskave so namreč pokazale, da se s časoma v ličilih zaredi kopica bakterij, ki na dolgi rog ob rednem nanašanju na kožo lahko povzročijo več škode kot koristi. Prav iz tega razloga, bi bilo treba staro kozmetiko po določnem času zavreči in kupiti novo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da lahko načeloma tekoči puder in šminko uporabljate približno leto dni, medtem ko lahko senčila, puder v prahu in/ali kamnu v svoji omarici držite tudi dve leti. Daleč najkrajši rok uporabe ima maskara za trepalnice, ki bi jo morali menjati vsake tri do štiri mesece.