Zadar

(Foto: zadar.hr)

Uporabniki spleta so lahko izbirali med 20 evropskimi mesti, med katerimi so bili še Pariz, Novi Sad, Bruselj, Kotor, Milano, Praga, Rim, Dunaj, Madrid, Nikozija, Amsterdam, Barcelona, Berlin, Edinburg in London.

Na portalu so izpostavili, da je Zadar sijajno mesto z bogato tradicijo in sodobnim duhom, ki je mirno in varno tudi v nočnih urah. Med drugim so spomnili, da je v Zadru ob zvokih morskih orgel možno uživati v "najlepšem sončnem zahodu na svetu", kot je to ocenil znani filmski režiser Alfred Hitchcock med obiskom leta 1964.

Zadrčani so med glasovanjem sprožili tudi kampanjo na spletni strani birajzadar.com, ki so jo podprle mnoge znane osebnosti, kot sta nogometaš madridskega Reala Luka Modrić in upokojeni general hrvaške vojske Ante Gotovina.

V Zadru ocenjujejo, da bo prestižni naziv prispeval k povečanju turističnega obiska. V zadrski županiji pričakujejo, da bodo letos zabeležili za tri odstotke boljše turistične rezultate kot lani, ko so imeli približno 1,5 milijona prihodov turistov in več kot deset milijonov nočitev.

Razkrili so, da se bo Zadar letos potegoval tudi v izboru za najboljših deset turističnih mest na svetu znanega turističnega založnika Lonely Planet.

Že konec lanskega leta pa so uporabniki spletnega portala izbrali Zagreb kot najboljše mesto za obisk v adventnem času.