dominvrt
Vam ostaja pepel? Tako ga lahko porabite!
NARAVNO

Vam ostaja pepel? Tako ga lahko porabite!

17.01.2019, 10:46
2

Ste tudi vi med tistimi, ki svoj dom ogrevajo s pečjo na drva oziroma s pomočjo kamina? Če uporabljate le les (ne tudi kartona ali celo lakiranih odpadnih kosov lesa), lahko lesni pepel uporabite v različne namene. 

Pepel
Pepel/ FOTO: iStock

Še enkrat naj poudarimo, da je uporaben le lesni pepel, najboljši je iz trdega lesa. Pri delu s pepelom si zaščitite dihala s pomočjo maske, na roke pa si nadenite rokavice, saj je bazičen in škodljiv za kožo.

Nalepka, ki je ne morete odstraniti?

Če ste kupili novo stekleno posodo, sledov lepila nalepke pa nikakor ne morete odstraniti, poskusite še s pepelom. Je namreč odličen za odstranjevanje lepila s steklenic, oken, vetrobranskega stekla, kozarcev. Steklu boste s pomočjo pepela tudi povrnili sijaj.

Čiščenje kamina
Čiščenje kamina/ FOTO: iStock

Za čiščenje

Če boste pepel uporabljali za čiščenje, ga najprej presejte skozi sito, da dobite fin prah. Če dodate nekaj vode, dobite gosto zmes, nekakšno pasto, ki jo lahko uporabite za puliranje in razmaščevanje. Kar na ta način boste odlično očistili vratca kamina, ki tako rada počrnijo. Takšno pasto lahko uporabljate tudi za pomivanje posode. Posebej vam bo prišlo v pomoč pri čiščenju počrnele spodnje strani loncev ali ponev, če imate posodo iz nerjavečega jekla, ji boste s pepelom povrnili sijaj.

Na vrtu

Pepel lahko na vrtu uporabite kot gnojilo, po drugi strani pa je uporaben tudi za odganjanje nekaterih škodljivce, kot recimo polže, saj veže vodo nase in tako polžem 'krade' vlago, ki jo potrebujejo.

Če ga posujete okoli rastlin (recimo paradižnika), pepel prispeva k boljši rasti, razen pri rastlinah, kot so recimo borovnice in rododendron, ki potrebujejo kislo prst. Pepel lahko posujete po tleh zelenjavnega vrta ter tako poskrbite, da bo prst bolj kakovostna. Ker je bazičen, se prej prepričajte o kislosti vaše zemlje, saj s posipanjem na bazična tla dosežete nasprotni učinek. Če posujete okoli 0,5 kg pepela okoli drevesa letno, bo zadostovalo, s tem pa boste zmanjšali možnosti, da bi vaše sadno drevje napadali črvi.

Poledica?

Če imate pred vrati poledenelo dvorišče, lahko namesto drage soli uporabite kar pepel. Pepel bo povečal trenje in tako boste zmanjšali možnost zdrsa.

Sledi kozarcev na pohištvu

Se je tudi vam že zgodilo, da ste na leseno površino odložili nekoliko moker kozarec, ko ste ga dvignili, pa je ostala pod njim svetla lisa v obliki kroga? S pomočjo lesnega pepela lahko odstranite tudi te lise.

Živali in pepel

Imate doma kokoši? Če v košaro za gnezdenje nasujete nekaj pepela, boste preprečili razvoj pršic. Verjetno ste že vsi videli, kako se ptice dobesedno valjajo po suhi zemlji, pesku ... prah, v katerem se povaljajo, jim pomaga odstranjevati umazanijo, maščobo in drugo nesnago. Pticam lahko 'olajšate' zadevo tako, da jim tudi sami pripravite prašno kopel iz finega pepela.

Vrabec
Vrabec/ FOTO: AP

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

spiritualite100
18.02.2018, 14:19:24
-17
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: E-pošta: reseaufinance510@gmail.com tmarjan24@gmail.com
pravica5
14.02.2018, 13:55:34
+29
vratca kamina, očistiš z steleksom ali navadni vodo in pepelom ki ve v kaminu . Pošpricaš po steklu mal razmažeš z papirnato brisačo potapkaš po pepelu v kaminu in zdrgneš umazanijo,finiš še mal pošpricaš z tekočino in pobrišeš ,kot novo brez sranja in delanja past takih in drugačnih.
NOVICE
Pobeljena Slovenija: odjuge ni na vidiku, sneg se ...
ŠPORT
Debi Boatenga z napako: poraz Barcelone na ...
POP IN
So Bradleyju storili krivico? Lady Gaga ...
TV ODDAJE
'Zvezde plešejo so nekaj najlepšega, kar se mi je ...
VIZITA.SI
Največje grožnje našemu zdravju v letu 2019
OKUSNO.JE
Preprost recept za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Lepa Irina je morila v slogu Razkolnikova!
BIBALEZE.SI
Ta posnetek je pretresel številne starše
CEKIN.SI
Ljubljana na seznamu top 10 destinacij za ...
DOMINVRT.SI
Vsestranski kompozit, ki ponovno osvaja moderne ...
OKUSNO.JE
Tradicionalne dolenjske dobrote