Pepel

(Foto: iStock)

Še enkrat naj poudarimo, da je uporaben le lesni pepel, najboljši je iz trdega lesa.  Pri delu s pepelom si zaščitite dihala s pomočjo maske, na roke pa si nadenite rokavice, saj je bazičen in škodljiv za kožo.

Nalepka, ki je ne morete odstraniti?

Če ste kupili novo stekleno posodo, sledov lepila nalepke pa nikakor ne morete odstraniti, poskusite še s pepelom. Je namreč odličen za odstranjevanje lepila s steklenic, oken, vetrobranskega stekla, kozarcev. Steklu boste s pomočjo pepela tudi povrnili sijaj.

Čiščenje kamina

(Foto: iStock)

Za čiščenje

Če boste pepel uporabljali za čiščenje, ga najprej presejte skozi sito, da dobite fin prah. Če dodate nekaj vode, dobite gosto zmes, nekakšno pasto, ki jo lahko uporabite za puliranje in razmaščevanje. Kar na ta način boste odlično očistili vratca kamina, ki tako rada počrnijo. Takšno pasto lahko uporabljate tudi za pomivanje posode. Posebej vam bo prišlo v pomoč pri čiščenju počrnele spodnje strani loncev ali ponev, če imate posodo iz nerjavečega jekla, ji boste s pepelom povrnili sijaj.

Na vrtu

Pepel na vrtu lahko uporabite kot gnojilo, po drugi strani pa je uporaben tudi za odganjanje nekaterih škodljivce, kot recimo polže, saj veže vodo nase in tako polžem 'krade' vlago, ki jo potrebujejo.

Če ga posujete okoli rastlin (recimo paradižnika), pepel prispeva k boljši rasti, razen pri rastlinah, kot so recimo borovnice in rododendron, ki potrebujejo kislo prst. Pepel lahko posujete po tleh zelenjavnega vrta ter tako poskrbite, da bo prst bolj kakovostna. Ker je bazičen, se prej prepričajte o kislosti vaše zemlje, saj s posipanjem na bazična tla dosežete nasprotni učinek. Če posipate okoli 0,5 kg pepela okoli drevesa letno, bo zadostovalo, s tem pa boste zmanjšali možnosti, da bi vaše sadno drevje napadali črvi.

Poledica?

Če imate pred vrati poledenelo dvorišče, lahko namesto drage soli uporabite kar pepel. Pepel bo povečal trenje in tako boste zmanjšali možnost zdrsa.

Sledi kozarcev na pohištvu

Se je tudi vam že zgodilo, da ste na leseno površino odložili nekoliko moker kozarec, ko ste ga dvignili, pa je ostala pod njim svetla lisa v obliki kroga? S pomočjo lesnega pepela lahko odstranite tudi te lise.

Živali in pepel

Imate doma kokoši? Če v košaro za gnezdenje nasujete nekaj pepela, boste preprečili razvoj pršic. Verjetno ste že vsi videli, kako se ptice dobesedno valjajo po suhi zemlji, pesku ... prah, v katerem se povaljajo, jim pomaga odstranjevati umazanijo, maščobo in drugo nesnago. Pticam lahko 'olajšate' zadevo tako, da jim tudi sami pripravite prašno kopel iz finega pepela.

Vrabec

(Foto: AP)