Limona

(Foto: Wikimedia)

Vsi vemo, da je limona bogat vir vitamina C, ki pomaga pri okrepitvi imunskega sistema in premagovanju prehlada ali gripe. Uživanje limone pa ni edini način, ki ima pozitivne učinke na naše zdravje. Obstajajo namreč številni razlogi, zakaj bi morali imeti limono tudi na nočni omarici poleg postelje.

Sprostitev

Japonski znanstveniki so nedavno identificirali del možganov, na katerega deluje limonin vonj ter potrdili njegov sloves spodbujevalca razpoloženja. Vonjave citrusov, predvsem limone, namreč vplivajo na živčne prenašalce v možganih. Pomagajo povečati nivo serotonina, hormona sreče, ter zmanjšujejo nivo stresnega hormona kortizola.

Spanje - 7

Olajšala bo dihanje med spanjem in vam pomagala pri sproščanju. (Foto: thinkinghumanity.com)

Koncentracija

Vonj limone pomaga pri miselnih dejavnostih. Japonski znanstveniki so ugotovili, da ljudje, ki opravljajo težja in bolj zahtevna dela, zaradi vonja priljubljenega sadeža lažje razmišljajo. Raziskava trdi, da je njihova koncentracija boljša in misli bolj bistre.

Ubijalka bakterij 

Limona je ubijalka bakterij, zato jo je priporočljivo imeti v spalnici ne le v zimskem času, ampak tudi poleti, ko je v zraku veliko bakterij. Odgnala bo še nadležen mrčes in komarje. 

Olajša dihanje

Ker lajša težave z dihanjem, bi jo morali imeti v spalnici predvsem tisti, ki trpijo za astmo, alergijami ali prehladom. Zaradi nje pa ne boste imeli tudi več težav s hripavim glasom in suhim grlom.

Svež vonj

Vaša spalnica bo imela prijeten in svež vonj, zaradi katerega se bo vsak dan začel lepše.