Drevo

(Foto: Wikipedia)

Na Karibih, Bahamih, Floridi, v Mehiškem zalivu in na nekaterih predelih Južne Amerike raste najbolj strupeno drevo na svetu. Pravijo mu Manchineel tree ali Hippomane mancinella, v višino zraste do 12 metrov, ima debele ovalne liste, plodovi pa spominjajo na jabolka, le da so manjši. Ravno plod je najbolj strupen del drevesa, če ga zaužijete, lahko povzroči hudo slabost, bruhanje, diarejo in napade, možna je tudi smrt. Nič čudnega torej, da so ga poimenovali tudi ’drevo smrti’ in ga razglasili za najbolj strupeno drevo.

Nek radiolog iz ZDA je pred časom zamešal plod tega drevesa z jabolkom. S prijateljico sta samo enkrat ugriznila in že sta se začela dušiti, hkrati se je pojavila vedno močnejša bolečina v grlu, ko se je strup začel širiti. Ker sta zaužila tako majhno količino ’smrtonosnega jabolka’, sta na srečo preživela.

Obstajajo legende o karibskih plemenih, ki naj bi to drevo uporabljali kot svojevrstno ’naravno mučilno napravo’. Ljudi so privezali na drevo in čakali, da začne padati dež, ki naj bi spral strup s skorje, posledica pa so bile hude opekline.

Če slučajno opazijo, da to drevo raste na priljubljenih plažah, ga pride odstraniti ekipa z popolno zaščitno opremo. Zažiganje drevesa ne pride v poštev, saj lahko tudi dim, ki nastane med izgorevanjem, povzroči resne opekline in začasno slepoto. Drevesa, ki jih ne uničijo, opremijo z vidnimi opozorili za mimoidoče.