Spanje s psom

(Foto: iStock)

"Vse se je začelo z zamašenim nosom, sledila je srbečica v očeh ob obisku staršev, ki so imeli doma mačko, občasno me je nenormalno srbelo nebo, z leti pa so se pojavili še napadi kihanja. To mi je dobesedno pobralo vso energijo," nam naša bralka Natalija opiše simptome, s katerimi se je soočila po rojstvu druge hčerke. Kot pravi, je verjetno k temu pripomogla tudi hčerina bolezen, ki je negativno vplivala na njeno psihično stanje. Sprva omenjenim težavam ni pripisovala večjega pomena, ker enostavno ni človek, ki bi zaradi vsake malenkosti obiskal zdravnika. Ker se je počutila vedno slabše, se je po treh letih na prigovarjanje domačih vendarle odločila za obisk zdravnika, kjer je opravila testiranje, rezultati pa so pokazali hujšo obliko alergije na mačke in nekoliko blažjo na pse ter pršice. Hkrati so ji slikali tudi pljuča ter naredili test izdihanega zraka. Sledila je diagnoza – alergijska astma in domov je odšla s kupom zdravil. V tem primeru gre pravzaprav za večinoma kronično vnetno bolezen malih dihalnih poti, ki se pod vplivom določenih snovi zožijo, zato je dihanje oteženo. Načeloma se astma pojavlja pri ljudeh s preveč občutljivimi bronhiji oziroma se ti pretirano vzdražijo. Kadar astmatične napade oziroma zoženje malih dihalnih poti sproži alergen, torej govorimo o alergijski astmi.

Alergija

(Foto: iStock)

Živali so pogosto povzročitelji alergijskih reakcij

Pri Nataliji so se kot rečeno omenjeni simptomi pojavili v bližini mačk, psov in v prašnih prostorih. Tudi nasploh je znano, da so mačke zelo pogosto povzročiteljice alergijskih reakcij. Nekatere raziskave so celo pokazale, da naj bi kar četrtina ljudi, ki se spopadajo z alergijami, bila alergična tudi na mačke. Mnogi zmotno mislijo, da je problem v dlaki, vendar temu ni tako. Glavni krivec je pravzaprav glikoprotein FEL D1, ki ga najdemo v mačji slini in v izločkih žlez lojnic, posledično pa se seveda oprime mačjega kožuščka. Nekaterim ljudem simptome povzroča tudi albumin v mačjem urinu, slini in krvi. Ni torej pomembno, ali gre za kratkodlako ali dolgodlako mačko, alergen proizvajajo vse, res pa je, da ga nekatere v manjših količinah. Več ga proizvajajo na primer samčki, saj nastanek Fel D1 med drugim spodbuja tudi testosteron. Alergija na pse je nekoliko manj pogosta kot na mačke, saj je tudi slina psov manj alergena kot slina mačk, poleg tega pa pasji alergeni v prostoru ostanejo krajši čas kot mačji. Zanimivo je, da se včasih prvi simptomi pojavijo šele nekaj mesecev ali celo let po stiku z mačko ali psom. Tipični simptomi alergije na živali so večinoma takšni, s katerimi se je soočila tudi naša bralka, torej zamašen nos, napadi kihanja, srbeča sluznica, vnetje očesne veznice, astmatični napadi, pogosta je tudi koprivnica, pojavljajo se ekcemi.

V času, ko je Natalija dobila diagnozo, ni imela doma nobene domače živali, edino starši, ki jih je občasno obiskala, so imeli mačka. "Vendar sem kasneje, to je pred več kot desetimi leti, na željo deklet kupila hišnega psa," nam pove. "Iskale smo majhnega kužka z dlako, čim bolj podobno človeškim lasem. Glede na prebrano na spletu smo se odločile za pasmo yorkshier terier." Mala kosmata kepica jim je popolnoma spremenila življenje. Pa ne v slabem smislu, kot bi marsikdo pomislil zaradi alergije. Od prvega dne, ko je psička prišla v stanovanje, so se vsi zelo trudili, da se navadi na red in čistočo, redno jo kopajo in zato Natalija nima nobenih simptomov, ki so ji prej več let povzročali hude težave. Seveda k temu pripomore tudi redno jemanje predpisanih zdravil in nasploh red in čistoča v stanovanju. Treba se je zavedati, da alergen ostane v prostoru tudi ko živali ni v stanovanju, zato je redno čiščenje bistvenega pomena, sploh če se človek spopada tudi z alergijo na pršice. Mačk, ki ji povzročajo večje težave, se je Natalija dolgo izogibala in še vedno se jih kolikor je to mogoče. 

Mačka

(Foto: iStock)

Kaj pomaga?

Seveda je logično, da se je v izogib simptomov najbolje izogibati tudi povzročitelja alergijskih reakcij. A ker vsi vemo, kako težko je to, sploh če ima človek neizmerno rad živali in jih ima tudi doma, je pametno upoštevati vsaj nekaj nasvetov:

- žival redno češite in umivajte z vlažno krpo, da vsaj deloma odstranite alergene,

- žival naj se ne zadržuje v spalnici, sploh ne na postelji,

- vse pralne površine, kot so stene, tla in lesene površine, redno čistite z vlažno krpo,

- odstranite vso nepotrebno pohištvo in predmete, kjer se nabira prah – sploh oblazinjeno, preproge, ki jih je težko oprati, plišaste igrače,

- mačje stranišče naj bo na balkonu ali v kakšen ločenem kotu in ga je treba redno čistiti,

- posteljnino, oblačila, odeje je treba prati bolj pogosto,

- priporočljivo je tudi redno zračenje stanovanja,

- vzglavnike in jogije je pametno redno sesati,

- če je le mogoče, se neposrednemu stiku živaljo izogibajte.

Je pa opisan primer dokaz, da je kljub hujši obliki alergije mogoče bivati v sožitju z mucami in kužki, če si le dosleden pri čistoči in jemanju zdravil, seveda pa veliko pripomore tudi sprememba življenjskega sloga. "Svoje življenje sem popolnoma spremenila. Pričela sem se ukvarjati s športom, tek in kolo sta postala moja prijatelja. Pred leti sem pretekla 42 km na Ljubljanskem maratonu. S športom sem okrepila svojo pljučno dejavnost. Kljub moji diagnozi živimo normalno."

Kaj pa zdravila?

Kljub temu, da so alergije relativno pogoste, lahko alergiki torej živijo popolnoma normalno življenje, tudi s pomočjo zdravil. Nekatera na podlagi diagnoze predpiše zdravnik, veliko pa jih lahko kupimo tudi brez recepta v lekarni.

Naučite se živeti z alergijo

Naša sogovornica sicer ni strokovnjakinja, nam je pa na podlagi lastnih izkušenj zaupala, kaj bi svetovala tistim, ki se spopadajo s podobnimi težavami: "Nisem strokovnjak. Sem le ena izmed mnogih, ki se spopadajo z alergijo. Svet se ne konča vrteti in življenje gre dalje. Živeti je potrebno po zdravniških napotkih, vendar boste s časom spoznali, kaj je tisto kar vam izzove napad in do katere mere lahko greste. Poslušajte svoje telo, se prilagajajte in živite dalje. Pravijo, da občasno izpostavljanje alergenom lahko privede do tega, da alergija izzveni. Ja, lahko, lahko pa privede do hude reakcije, težkega dihanja … Otroci so zgodba zase. Pri moji hčeri je na primer alergija na jajca in kravje mleko s puberteto izzvenela, kasneje pa so ugotovili, da je prav tako alergična na mačjo in pasjo dlako. No, glede na zadnje testiranje je alergična le še na mačjo dlako, a ta alergija ni tako močna. Otroci so posnemovalci naših navad, torej jim moramo biti dober zgled."

Če se torej tudi vi spopadate s podobnimi simptomi, poskrbite, da vaši ljubljenčki ne bodo za vas strah in trepet, ampak vam bodo predvsem v veselje.