pes artritis

(Foto: iStockphoto)

Prvi znaki

Da ima pes težave s sklepi, običajno najprej pokaže tako, da umiri svoje gibanje. Naenkrat mu ni več do teka, lovljenja žogic, postane nekoliko bolj apatičen, saj ga tačke zabolijo ob vsakem dvigu, premiku. Ob stisku tašče na predelu sklepa zajoka ali lahko celo zarenči.

Pasme, ki imajo višji prag bolečine, bodo težave s sklepi pokazale, ko bodo ti običajno že precej razboleli. Sklepi lahko zatečejo, otrdijo, kuža po daljši aktivnosti šepa. Običajno je huje ob hladnem in vlažnem vremenu, ko so sklepi bolj hladni.

► Displazija kolkov pri psu

Prehrana in dodatki

Koristno je, če psu v primeru težav s sklepi uredite prehrano. Če je pretežak, se z veterinarjem dogovorite za nadzorovano dieto. Vsak dodaten kilogram namreč pomeni le dodatno obremenitev sklepov. Ker pes ne bo mogel odvečne energije porabljati z aktivnostjo, je izbira ustrezne (manj kalorične) hrane nujna. Izberite tudi prehranske dodatke, ki pomagajo pri težavah s sklepi: glukozamin, ki pomaga obnavljati sklepno tekočino, in omega-3 maščobne kisline, ki delujejo protivnetno.

Vzroki

Lahko da se je pes poškodoval pri nenadnem startu, skoku … lahko pa da gre za artritis ali drugačno poškodbo sklepa. 

Obisk veterinarja je potreben, da skupaj odkrijete, kje je vzrok. Artritis je lahko recimo posledica več težav. Lahko je prirojen, lahko je posledica uničenja obsklepnega tkiva, kar povzroči vnetje. Lahko je posledica prevelike obremenitve, lahko posledica displazije, pri čemer se hrustanec neenakomerno in hitreje porablja, lahko pa gre za artritis kot posledico katere od bolezni. Artrtis se lahko pokaže tudi kot zaplet pi boreliozi, zaradi česar je dobro, da testirate žival tudi, če ima morda to klopno bolezen, da čim prej prejme ustrezna zdravila.

Včasih je pri težavah s sklepi potrebna operacija, lahko pa ob ustrezni terapiji težave izzvenijo.

imobilizacija tačke

(Foto: iStockphoto)

Ukrepi

Psu lahko pomagate tako, da ga ne preobremenjujete in mu pomagate, da se težave ne stopnjujejo tako hitro. Odpravite se z njim na nezahtevne sprehode, toliko da opravi najnujnejše, predvsem pa naj ima možnost za udoben počitek. Vsekakor s svojega seznama aktivnosti črtajte vse aktivnosti, kot so te, pohodi v hribe, lovljenje palice ali žogice (nenadni gibi, obrati, ki pomenijo velik stres za sklepe). Izogibajte se sprehodom, na katerih je pes brez nadzora. Najbolje je, da ga imate ves čas na vrvici, da je aktivnost karseda nadzorovana. Pes naj, če je le mogoče, ne hodi po stopnicah. Če je pretežak, da bi ga nosili, si omislite posebno 'torbo' za nošenje psa. Ne, nimamo v mislih kičaste torbice – gre za nekakšno nosilo, s katerim podprete psa pod trebuhom in mu pomagate pri hoji. Obstaja tudi posebno ortopedsko nosilo, s katerim podprete kolke in psu pomagate pri hoji.