Ko so se danes 8-letnemu Carterju Blanchardu iz ameriškega mesta Searcy v avgustu 2014 začele na obrazu pojavljati bele lise, je to izjemno negativno vplivalo na njegovo samozavest in začel se je zapirati vase. Zaradi izgleda je bil namreč tarča posmeha s starni vrstnikov. "Nikoli ne bom pozabila dne, ko sem ga prišla iskat v šolo in mi je povedal, da sovraži svoj obraz. Zlomilo se mi je zrce, ker mu nisem mogla pomagati," je zapisala dečkova mama Stephanie Adcock v pismu, ki ga je naslovila na uredništvo ene izmed najbolj priljubljenih ameriških pogovornih oddaj.

Med brskanjem po spletu pa je na Facebooku kmalu naletela na zgodbo prikupnega labradorca po imenu Rowdy, ki je 'zaslovel' ravno zaradi svoje posebnosti. V istem mesecu istega leta so namreč tudi njemu diagnosticirali vitiligo, kožno bolezen, ki se sicer pri psih pojavi zelo redko.

Njegova lastnika Niki in Tim Umbenhauer iz več kot 2.000 kilometrov oddaljenega Oregona sta pred tremi leti začela opažati, da se na določenih delih telesa, ki je sicer odet v črn kožušček, pojavljajo bele lise. Te so še posebej izstopajoče na področju okoli oči in veterinar je potrdil, da gre za omenjeno kožno obolenje. Zaradi nenavadnega izgleda je bil Rowdy seveda na vsakem koraku deležen pozornosti, mnogi so se želeli z njim fotografirati, njegove fotografije pa so se pojavile v številnih svetovnih medijih in na družbenih omrežjih. In usoda je hotela, da je nanje kot rečeno naletela tudi Carterjeva mama. Ker njen sin že od nekdaj obožuje pse, se je odločila, da stopi v stik z družino Umbenhauer in odločitev jim je spremenila življenje. Stephanie je Carterju pokazala fotografije psa in mu povedala njegovo zgodbo, poleg tega je deček - sicer na daljavo - lahko komuniciral z Rowdyjevima lastnikoma. Tako je počasi sprejel svojo bolezen in začel verjeti, da je njegov videz poseben, zato ker je tudi on poseben.

Pred kratkim pa sta se Carter in Rowdy končno srečala. Bila je ljubezen na prvi pogled in zdelo se je, da je tudi kuža začutil, da ju z dečkom nekaj povezuje. Med njima se je spletlo pristno prijateljstvo in kar je najbolj pomembno, Carterja je kuža neizmerno osrečil. Po dolgem času se je na njegovem obrazu narisal iskren široh nasmeh in naučil se je sebe sprejeti takšnega kot je in celo ponosen je na to. Ponosen pa je tudi na dejstvo, da sta s psom postala prava zvezdnika.

Vitiligo je kronična kožna bolezen, ki je lahko estetsko zelo moteča, ni pa nalezljiva. Nastane zaradi pomanjkanja melanocitov v koži. Melanociti so celice v koži, ki tvorijo kožni pigment melanin. Kaže se predvsem z belimi lisami po koži. Običajno se te bele lise pojavijo na obrazu, na hrbtišču rok, na hrbtišču stopal. Lahko pa tudi kje drugje po telesu. Na obrazu se večinoma pojavijo okoli oči, okoli ust, lahko so prizadete tudi obrvi, lasišče in druge dlake po telesu.