otrok in mačka

(Foto: iStockphoto)

Zgodilo se je v Rusiji, v kraju Zlatoust (regija Čeljabinsk). Mesec dni star dojenček naj bi umrl zaradi zadušitve, potem ko je nanj legel hišni maček. Maček je namreč zlezel v voziček, v katerem je počival dojenček, maček se je prišel stisniti k njemu, zgodila pa se je tragedija. Preden je mama opazila, kaj se je zgodilo in mačka umaknila, je bilo namreč žal prepozno. 

O dogodku je bila obveščena tudi policija, ki je uvedla preiskavo, a so lahko le potrdili vzrok.

Mačke in dojenčki

Prihod otroka v družino nikakor ne more biti razlog za oddajo mačke. Nasprotno. Mačke so lahko odlična družba, če smo le mi, odrasli, dovolj previdni. Negovana hišna mačka nikakor ne predstavlja velikega zdravstvenega tveganja za otročka. Z malce poznavanja vedenja mačk in truda namreč lahko mačko dobro pripravite na prihod novega družinskega člana. 

► Alergija na dlako

nosečnica in mačka

(Foto: iStockphoto)

Navajajte jo na nove zvoke, vonjave ... že v času nosečnosti.

Na vonjave mačko lahko navajate že tako, da si med igro z mačko na roke namažete otroški losjon ali druga kozmetična sredstva, ki jih bo dojenček uporabljal. 

Da bi navadili mačko na otroško igro, dodajte otroške igrače, tudi piskajoče. Predvajajte mački zvok otroškega joka in jo nagradite, če se ne bo vznemirila (otroški jok jo lahko namreč spomni na zvok mladičkov in jo vznemiri). Vaš cilj naj bo, da bo novorojenčka povezovala z nečim pozitivnim in ne bo nanj gledala kot na grožnjo. 

Kaj pa pohištvo?

Četudi je morda vaša mačka še do nedavnega lahko kraljevala po vsem stanovanju ali hiši, je med nosečnostjo čas, ko morate njeno gibanje omejiti. To sicer terja nekaj časa in truda, a je vredno. 

Čim prej uredite otroško sobo. Naj se seznani z novim pohištvom, s previjalno mizo, posteljico ... pri tem pa ji dajte vedeti, katera mesta nikakor niso sprejemljiva za njen počitek. Vstop v otroško sobo preprosto prepovejte. Če se mačka navadi spati v otroški posteljici ali vozičku, je to lahko izjemno nevarno!

Posteljico lahko tudi zaščitite z zaščitno mrežo, baldahinom, šotorčkom - skratka, naj bo tako, da mačka ne bo mogla do dojenčka sama. 

► Zdrava prehrana za zdravje mačke

Še pred prihodom dojenčka obvezno nekoliko zmanjšajte količino crkljanja mačke, če ste jo bili sicer navajeni imeti veliko v naročju. S prihodom novega družinskega člana bo, če želite ali ne, časa za to manj. In če se želite izogniti ljubosumju mačke, potem količino crkljanja začnite zmanjševati dovolj zgodaj in to počnite postopoma. 

Redno odstranjujte vse ostanke hrane, čistite mačje stranišče in nasploh poskrbite za čistočo. Če nameravate prestaviti mačje stranišče, ga premikajte postopoma, vsak dan malce, da ne bo prevelik šok za mačko. 

Poskrbite za zdravje mačke in jo redno vodite na preglede h veterinarju. Dobro je, da veterinar vašega ljubljenčka tudi pregleda pred prihodom dojenčka, da boste prepričani, ali je varno.

Muc se hrani iz sklede

(Foto: iStockphoto)

Toksoplazmoza

To je okužba, ki je sicer precej redka, a je lahko zelo nevarna za nosečnice in je zato tudi ena največjih skrbi številnih bodočih mamic. Privede namreč lahko tudi do splava ali do resne okvare ploda. Pogoste posledice so okvare sluha, vida, epilepsija, hidrocefalus ... Vseeno se da okužbo preprečit. Kako?

♦ Mačka naj se zadržuje v notranjih prostorih.
♦ Mačje stranišče naj čisti raje kdo drug kot bodoča mamica. 
♦ Iztrebke nujno redno odstranjujte in temeljito počistite površine.
♦ Mačko hranite s preverjeno hrano in ne s svežim mesom, s katerim se lahko prenaša. 
♦ Redno in temeljito si umivajte roke. 

Če imate zelenjavni vrt, ki ni ustrezno zaščiten in se mačka lahko prosto sprehaja po vrtu, temeljito operite zelenjavo, preden jo zaužijete. 

► Mačke, ki prinašajo bajne zaslužke

Rutina

Ko pride v hišo dojenček, čim prej vzpostavite rutino. Mačko pozdravite popolnoma umirjeni, nato posvetite pozornost dojenčku. Podobno kot pri psu, tudi mački dovolite, da se sama počasi privadi.. Ne silite jo v stik z dojenčkom, naj raziskuje in vohava sama počasi. 

Ko se bo mačka navadila na nov vonj, bo dojenčka lepo sprejela. Pomaga tudi, če recimo nogavičke podrgnete po mačjem kožuščku in jih obujete dojenčku, da ima vonj po mucki - in tako bo prej sprejet. 

Maček

(Foto: iStock)