Raiven, na tvojih 'instastoryjih' pogosto najde svoj prostor tudi čivava Wasabi in tudi nasploh se zdi, da so velik del tvojega življenja živali. Od kje ta ljubezen do živali?

Spomnim se, da sem že od majhnega obkrožena z živalmi. Že takrat smo imeli doma čivavo, imamo tudi sokole, babica in dedek sta imela prav tako živali. Zelo živalska družina smo. Sploh si ne predstavljam, da doma ne bi imela nobene živali.

Čivave so predvsem zaradi tujih zvezdnic številni dojemali kot modni dodatek, spet drugi so prepričani, da so zaradi svoje velikosti primerne za družine z majhnimi otroki. Za koga pa je čivava res primerna?

Če sem iskrena, mi gre zelo na živce, da so čivave tako 'skomercializirane'. Ja, že Paris Hilton in Britney Spears sta pred leti po rdečih preprogah sprehajale mladičke čivav in meni je bilo to res neprimerno. Sicer pa mislim, da je čivava pes, ki je primerna za vsakogar. Veliko pa je odvisno od vzgoje. Številni jim očitajo, da preveč lajajo in res so nagnjene k temu, a iskreno jaz Wasabija v njegovih dveh letih še nisem slišala zalajati. Mogoče kdaj v igri, a sicer nikoli ne laja. Čivave so v osnovi nekomplicirane, ne zahtevajo posebne nege ali daljših sprehodov, čeprav jim to seveda ne predstavlja težav. Super pa so tudi za otroke, zato se mi zdijo čivave res taki vsestranski psi.

Wasabi Raiven

Wasabi je pogosto glavna zvezda Raiveninega Instagrama. (Foto: Damjan Žibert)

Se tvoji sledilci odzivajo na 'instastoryje' z Wasabijem?

V Wasabija so res vsi zaljubljeni! Ampak on je res poseben, jaz takšnega psa prej še nisem videla. Kakor ga postaviš, tako bo tam obležal. Kot nek plastelin je. Pusti se razvajati, božati, včasih se mi zdi, da se kar vda v usodo (smeh). Takšne vrste pes je, zato tudi najbrž navdušuje ljudi, ker je res poseben.

Na kaj pa moraš biti pripravljen, če se odločiš za čivavo?

Ne glede na to, da je majhen pes, je treba dati velik poudarek na vzgojo. Ne smeš mu pustiti lajati in gristi. Marsikdo čivavi to dopusti, saj misli, da je tako ali tako majhna in lajanje ali pa celo ugriz nikomur ne škodita, nikogar ne moti. Pa ni tako. Če bi se tako obnašal velik pes, bi ga vsak takoj discpliniral, zato menim, da moraš s čivavo delati na podoben način, kot da je velika.

Raiven: 'Če lahko Kim Kardashian plača, da ima tako veliko rit ... '

Wasabi Raiven

'Takšnega psa prej še nisem videla,' priznava Raiven. (Foto: Damjan Žibert)

Kako sicer uspeš usklajevati svoj naporen urnik s skrbjo za čivavo? Kakšen pa je Wasabijev 'urnik'? Na Instagramu se pogosto zdi, da samo spi. 

Na srečo imam fanta, starše in babico, ki so ga pripravljeni čuvati. Kar se tega tiče, imam srečo, ker vem, da so številni, ki te možnosti nimajo. Tako ali tako pa Wasabi večino časa spi, zato ne rabi veliko pozornosti. Imam tudi pomeranko Ariel, ki je za nego mogoče malo bolj zahtevna, saj jo je treba česati in striči, pri Wasabiju pa niti to ne. Sicer pa ja, mislim, da Wasabi prespi tri četrtine dneva. Zjutraj ga ne smeš zbuditi prezgodaj, ker je potem ves dan zaspan, on je navajen vstajati ob desetih (smeh). Sicer ga po navadi ob osmih zjutraj peljem ven, ampak potem gre takoj nazaj spat, saj očitno ni spal dovolj. Kot tak otrok je (smeh). In tudi ni mu težko zaspati. Ko ima dovolj, navadno je to okrog devetih ali desetih zvečer, gre v spalnico, se uleže na posteljo in to je to. Ga sploh nič ne briga.

Kaj pa vzgoja psa? Kako so učljivi, na kaj moraš biti pozoren?

Čivave so zelo učljive, čeprav o njih pogosto velja drugačno mnenje. Mi smo imeli doma velike in majhne pse, a nisem nikoli zasledila neke večje razlike. Že s čivavo, ki sem jo imela prej, sem hodila v pasjo šolo, naučila se je številnih trikov, vse se jo je dalo naučiti. Je pa res vse odvisno od psa in njenega karakterja, dejansko je to enako kot pri ljudeh. Zagotovo so pa zelo učljive.

Wasabi Raiven

Wasabijev lepotni spanec traja tri četrtine dneva. (Foto: Damjan Žibert)