smrdljivec

(Foto: iStockphoto)

V jesenskem času lahko dobite občutek, da so smrdljivci prav povsod. Na vratih, oknih, v stanovanju, celo v omarah. V Srbiji se soočajo celo z mini invazijo teh velikih stenic, ki naj bi zavzele velik del Beograda in Pančeva. O invaziji smrdljivcev na ruralnih območjih poročajo tudi italijanski mediji. Posebnega čudežnega preparata, s katerim bi jih odgnali, žal ni. Vse, kar lahko storite, je, da počakate, da se bodo temperature spustile za dalj časa pod 10 stopinj Celzija – tedaj jih ne boste videli. A to ne pomeni, da jih ne bo več nazaj – v tem času se namreč zavlečejo v skrite kotičke, na toplo, kjer počakajo na vnovičen dvig temperatur.

► PREBERITE: Ne pobijajte stonog
► PREBERITE: Prepoznate pike teh žuželk?

Lahko jih 'potolčete', seveda. A s te boste povzročili, da se bo smrad hinavsko razširil po vašem domu. In tega vam res ne priporočamo! Kaj torej storiti?

1. Lahko jih polovite po stanovanju in jih nosite drugega za drugim na prosto. Zagotovila, da bodo na prostem tudi ostali, ni.

2. Druga možnost je, da jih nežno primete s toaletnim papirjem, vržete v školjko in jih odplaknete. In ta možnost je roko na srce, tudi za vaš nos najbolj primerna.

Kako se jih znebiti

Učinkovala naj bi mešanica vode in šampona. Popršite jo po okvirjih oken, balkonu, terasi oziroma povsod, kjer ste kdaj opazili smrdljivce. Šampon jih bo izsušil in pobil.

Uporabite lahko tudi ustrezne insekticide. 

Če jim ne želite škoditi, lahko namestite na balkon, teraso oziroma vrt ptičnico in upate, da jih bodo eliminirali ptiči, njihovi naravni sovražniki. 

► PREBERITE: Znebite se ščurkov za vedno!

smrdljivec

Razmnožujejo se skoraj vse leto

Razen pozimi, ko se skrijejo v zavetne kotičke in preidejo v obdobje diapavze , ko se upočasnijo vsi življenjski procesi organizma, se te stenice razmnožujejo vse leto. Samčki dvorijo s pomočjo feromonov in vibriracijskimi signali, ki jih sprožajo s tresenjem zadka. Samičke izležejo med 100 in 500 jajčec naenkrat in nove živalice se iz jajčec razvijejo v približno 50 dneh. So sicer škodljivci, ki sesajo sadne sokove in povzročajo kmetijsko škodo.

► PREBERITE: Pajek, katerega ugriz povzroči odmrtje tkiva
► PREBERITE: Pri sosedih alarm zaradi smrtno nevarne vrste sršenov