Pes in psička

(Foto: Pinterest)

Ko se posameznik odloča za nakup ali posvojitev psa, je priporočljivo, da izbere pasmo, ki glede na karakteristike najbolj ustreza njegovemu življenjskemu slogu, karakterju in seveda času ter prostoru. Kaj pa spol? Če se nameravate ukvarjati z vzrejo, je logično, da izberete psičko, v nasprotnem primeru nastane dilema. V kolikor razmišljate, da bi v svoj dom sprejeli novega kosmatega družinskega člana, preverite, katera je boljša izbira za vas.

Prednosti in slabosti psičke

Za povprečne lastnike so psičke bolj primerne, saj splošno veljajo za bolj nežne, čiste, manj dominantne in tudi manj napadalne, razen kadar branijo svoje leglo. Poleg tega so v primerjavi z moškimi predstavniki iste pasme načeloma manjše rasti, kar je lahko prednost ali slabost, odvisno, kakšne so vaše želje. In ko smo že pri slabostih, lahko morda omenimo edino to, da v času paritve privabljajo veliko samcev, kar zna biti nadležno. Konec koncev pa psičko lahko sterilizirate in tako ne bo več privlačila psov, poleg tega pa tudi ne bo bežala od doma.

Prednosti in slabosti psa

Pes je vsekakor boljša izbira, če se ne nameravate ukvarjati z vzrejo, a koncev koncev dandanes to sploh ni več pomembno, saj psičko lahko, kot rečeno, sterilizirate. Psi pa so tudi na splošno večji, močnejši, dominantnejši in pogosteje bežijo od doma, kar marsikomu ni ravno po godu.

Dobro je vedeti …

Sicer pa ne glede na pasmo, velikost in spol psa je najpomembnejša vzgoja. Lahko ste še tako previdni pri izbiri pasme in izberete tisto, ki vam glede na opis najbolj ustreza, ali pa se odločite za psičko, ker naj bi imela več pozitivnih lastnosti, če psa ne boste vzgojili pravilno, boste v vsakem primeru imeli težave. Ne pozabite, pes ni niti otrok niti igrača, je živo bitje, ki potrebuje ljubezen, pozornost in tudi pravila. Le tako bosta oba srečna.