Pes in otrok

(Foto: iStock)

Čivave, 'žepni' kužki so zabavni, energični, hkrati pa zelo ljubeči in zvesti, dajo pa obenem veliko na nadzor. Če se začne nekdo smukati okrog vaše hiše, bo čivava prva, ki bo z glasnim laježem sprožila alarm. Niso pravzaprav čuvaji psi, ampak z njimi dobite dvojni alarm.

Čivava in otrok

(Foto: Thinkstock)

Tako kot preostale pse morate tudi vašo čivavo podučiti, da bo ubogljiva, če hočete ustvariti varno okolje tako za njo kot tudi za otroka. Če potrebujete konkreten odgovor na vprašanje, ali lahko čivava soobiva z majhnim otrokom, naj vam na kratko povemo, da ja. Samo za to morate sprejeti previdnostne ukrepe!

Poslušnost je nekaj, kar potrebuje vsak majhen kužek, še posebej čivava, ki živi v isti hiši kot malček. Ne odlašajte s šolanjem, z njim pričnite že, ko je mladiček, saj se takrat njegovi možgani trudijo absorbirati čim več.

Ne zapirajte čivave v drug prostor, kjer ni otroka, naj se naučita biti drug z drugim.

Igro s psičkom nadzorujte, otrok naj bo s čivavo nežen.

Če čivava ugrizne, ne glede ali gre za igro ali ne, je prav, da rečete: ''Ne.'' Nekateri lastniki dovolijo čivavi grizljati človekovo roko v obdobju izraščanja zob, vendar jo je kasneje težje odvaditi, da tega ne počne. Raje mu nabavite igračko vrv ali kakšno drugo, ki je sprejemljiva, da jo grizlja.

Če začne psiček renčati na otroka in kazati zobe, morate agresijo odločno preprečiti z ''Ne!''.

Pokažite otroku, kako naj se ljubljenčka dotika, kako naj ga boža, vzame v roke, kako naj sploh ravna z njim, da ga ne poškoduje. Čivava ima krhke kosti, zato tega nikar ne zanemarite. Otroku ni samoumevno, kako mora prijemati tako majhnega psa. Če je vaš otrok pregrob, mu to enostavno povejte.

Prav tako je pomembno, da otroka naučite, da ne dela nenadnih gibov, da govori z mirnim ne vreščečim tonom. S čivavo mora vzpostaviti ljubkovalni odnos, nikakor pa ga ne sme v igri vleči za rep.

Ko boste popolnoma prepričani, da imata otrok in čivava pravi odnos, ju lahko pustite brez nadzora, vendar do tega trenutka lahko traja več mesecev ali eno leto.

Ključno je tudi to, da ste dober vzgled svojemu otroku. Nikoli se ne zatekajte k fizičnemu discipliniranju čivave. Dotikajte se je nežno in previdno in vaš otrok vam bo sledil. Vedite, da fizično kaznovanje po navadi negativno vpliva na šoalnje in ubogljivost.

Skratka, dobra novica je ta, da čivava in otrok lahko živita pod isto streho, vendar boste za poučevanje obeh porabili veliko časa. S potrpežljivostjo se bosta znala vesti drug do drugega.