dominvrt
Se tudi vi sprašujete, ali je vaša mačka srečna?
ŽIVALI

Se tudi vi sprašujete, ali je vaša mačka srečna?

01.03.2019, 9:05
0

Ste vedeli, da nam tudi mačke na svoj način izkazujejo naklonjenost? Pri psih srečo, veselje in strah hitreje opazimo, a to ne pomeni, da so mačke hladna in zapletena bitja, kot se jih rado drži sloves.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri živalih karakter popolnoma odvisen od vsakega posameznega bitja. Mačk se drži sloves samosvojih, individualističnih, na trenutke celo brezčutnih bitij, čeprav temu morda ni tako. Tudi in predvsem pri mačkah najdete različne karakterne skupine in različne lastnosti. S svojim obnašanjem pa, tako kot druge živali, sporočajo svoja občutja.

Mačke izražajo ljubezen z drgnjenjem glave, predenjem, direktnim in neprekinjenim očesnim stikom, grizljanjem in seveda s prinašanjem mrtvih miši.
Mačke izražajo ljubezen z drgnjenjem glave, predenjem, direktnim in neprekinjenim očesnim stikom, grizljanjem in seveda s prinašanjem mrtvih miši./ FOTO: Dreamstime

Kako torej veste, da je vaša mačka srečna?

Ste vedeli, da mačke mijavkajo le ljudem? Nikoli ne boste slišali mačke, ki mijavka drugim živalim, navadno pa to delajo zato, da dobijo pozornost. Glasno mijavkanje ponavadi pomeni, da je srečna ali pa želi nekaj od vas. Če ste pozorni na obnašanje svojega mačka, lahko hitro ugotovite, kdaj in zakaj mijavka. Mačke uporabljajo različne frekvence oglašanja za hrano, pozornost in tudi za splošno 'govorjenje'. V nasprotju z glasnim pa tiho mijavkanje lahko pomeni, da je nekaj narobe ali pa se zgolj ne počuti prijetno.

Katero mačko izbrati glede na vašo osebnost?
PREBERI ŠE
Katero mačko izbrati glede na vašo osebnost?

Večina lastnikov misli, da te živali predejo zgolj takrat, ko so vesele in zadovoljne, v resnici pa predejo tudi v stresnih situacijah. Predenje je mačji nagon, ki ga spodbuja sama zgradba mačjega telesa, predvsem živci znotraj dihalnih poti.

Če pogledate mačko v oči in mežika, vam s tem sporoča svojo naklonjenost.
Če pogledate mačko v oči in mežika, vam s tem sporoča svojo naklonjenost./ FOTO: Dreamstime

Ena od teorij, zakaj se je pri mačkah razvilo predenje, je, da v naravi matere mladičem niso mogle pošiljati signalov z mijavkanjem, druga od druge pa so frekvence predenja zaznale že od daleč. Sikanjeje pri mačkah zelo očiten znak, da želi, da jo pustimo na miru ali pa je zgolj prestrašena in se s tem brani. Če je mačka sproščena, bo med spanjem držala tačke pri sebi, s čemer sporoča, da se počuti domače. V budnem stanju bo srečna mačka rep držala pokonci, oči bo imela razširjene, brke pa usmerjene nazaj.

Pomembno za lastnike mačk in psov
PREBERI ŠE
Pomembno za lastnike mačk in psov

Ne glede na to, kakšno mačko bi radi imeli, lahko zaključimo, da so v resnici prav vse bolj samosvoje in individualistične kot ostali ljubljenčki. A tudi mačke lahko s pravo vzgojo in veliko mero ljubezni prilagodimo sebi, svojemu načinu življenja in tudi svojemu značaju.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Po 30 letih se jezero počasi vrača, načrti z njim ...
ŠPORT
Eisenbichler kralj snežene kraljice, Timi in ...
POP IN
Raiven: Pomirjena, ker si drzne biti drugačna
TV ODDAJE
Stroge kritike so Valeriyo spravile v jok
VIZITA.SI
Boleča razjeda želodca. Veste, kaj jo povzroča?
OKUSNO.JE
Sočna, hitra in preprosta sladica, ki se topi v ...
ZADOVOLJNA.SI
Kim Kardashian osupnila z novo frizuro
MOSKISVET.COM
Hitler: Od berača do najhujšega serijskega ...
BIBALEZE.SI
Očki, opomnik za vas! Izdelajte to z otrokom
CEKIN.SI
V tem podjetju delavci prejmejo 9700 evrov dodatka
DOMINVRT.SI
Zvezdnik končno prodal vilo, ki je novega ...
ZADOVOLJNA.SI
Ideje za obdarovanje vaše mame