Jure Pribičevič

(Foto: osebni arhiv)

Ločim dve vrsti razvajanja psa:

♦ Pravilno razvajanje, ki psu koristi, vodi do srečnega psa ter boljšega odnosa med vodnikom in njegovim psom.
♦ Nepravilno, pravim mu »komot« razvajanje, ki pa psu škodi.

Če želimo ugotoviti kakšna razlika je med njima ter kako psi to dojemajo, moramo najprej pogledati kaj psi v resnici potrebujejo. Zavedati se moramo, da so psi živali, ki jih vodijo nagoni. Psi niso ljudje. Vsak, ki gleda na svojega psa kot na otroka ali vnuka, mu dela veliko krivico in tega se je potrebno zavedati. Počlovečenje psa je danes velik problem. Ravno zato, ker jih imamo tako radi hitro pridemo do tega, da jih počlovečimo in največji problem vidim v tem, da jim pripisujemo človeške lastnosti, kot so logično sklepanje ali da potrebujejo enako kot ljudje in nato se do njih tako obnašamo. Vendar tega psi ne potrebujejo. Psi kot živali potrebujejo sprostitev kompleksa lovskih nagonov, ki jih lahko zadovoljijo tako, da se z njimi aktivno ukvarjamo. Večina ljudi žal naredi napako in psa razvajajo na način, ki je njim najbolj ustrezen in prikladen, za psa pa napačen.

razvajen kuža

(Foto: iStockphoto)

Primeri napačnega razvajanja z alternativami bolj ustreznega razvajanja, ki bo psu dejansko koristil:

NAPAČNO

PRAVILNO

HRANJENJE PSA PRI MIZI: pes pride do mize, ker lepo gleda in ker mu želimo »najboljše«, mu damo hrano z mize. Kaj se pes nauči? Po klasičnem pogojevanju se nauči, da vsakič ko jemo, pride do mize, se začne slinit in dobi hrano. Kasneje velikokrat takšno vedenje postane problem, saj ne želimo, da se pes zraven mize slini, začnemo ga poditi stran in pes je ves čas pod stresom. Ne ve namreč, kaj nam ni všeč oz. kaj od njega pričakujemo, saj smo ga na začetku hranili, zdaj ga pa podimo stran.

Namesto da hranimo psa pri mizi, raje vzemimo njegovo hrano, jo damo v torbico in se odpravimo na aktivni sprehod, kjer ga naučimo kakšno novo vajo ali trik. Tako bomo zaposlili njegove možgane, s tem bomo vplivali na dobro počutje psa in ga bolj utrudili, zato bo dolgoročno živel bolj srečno življenje.

KUPOVANJE ŽE 5. OVRATNICE, ker je zdaj v modi roza barva.

Namesto da trošimo denar za nepotrebno opremo, ki psu nič ne pomeni, raje investirajmo v kvalitetno igračo, s katero se lahko na aktivnih sprehodih z njim igramo. Psu bo veliko več pomenilo, da mu kupimo ali naredimo zanj primerno igračo s katero se lahko z njim aktivno ukvarjamo. Tako bomo zadovoljili njegove nagone, ga fizično utrudili in mu tako nudili lepše, bolj kvalitetno življenje.

 

VABLJENJE PSA NA KAVČ: Kmalu nam postane pes na kavču odveč, z njim se začnemo kregat ter nastane kup problemov, ki izvirajo iz tega.

Ne pravim, da pes ne sme na kavč, seveda lahko pride, če se bomo tako odločili. Ni pa dobro, da je psu samoumevno, da pride na kavč, saj nato nastane problem, če ga začnemo iz kavča poditi.

Za psa je boljše, da mu uredimo miren kotiček, ki ga spozna za svojega in kjer se lahko spočije. Potem ga lahko tudi občasno povabimo na kavč če želimo.

 

PODKUPOVANJE S PRIBOLJŠKI: Velikokrat kupujemo umetne priboljške in s tem želimo svojemu psu izkazati ljubezen. Pes ne ve, da so v obliki srčka in tudi okus vanilije mu ne pomeni veliko.

Psu bo več pomenilo, če se bomo osredotočili na njegove talente, če se bomo odpravljali na aktivne sprehode in ga vključili v kakšen pasji šport (npr. agility, really obedience, delo z nosom,…). Torej namesto kupovanja nesmiselnih umetnih priboljškov, ki so lahko celo škodljivi za pasje zdravje, raje zaposlimo njegove nagone, izkoristimo njegov potencial, talente ter se prilagodimo pasmi, ki jo imamo.

Psi so srečni, ko lahko zadovoljijo svoje nagone. Zaradi službe, družine in drugih obveznosti imamo omejen čas, ki se ga moramo naučit efektivno izkoriščat. Izkoriščajmo ga premišljeno, vprašajmo se torej kaj pes kot žival potrebuje, v čem dejansko uživa in ne kaj je v tistem trenutku ravno nam najbolj ugodno ali najlažje. Seveda je lažje dati psu hrano z mize kot iti z njim na aktiven sprehod. Naučimo psa uporabnih vaj, ukvarjajmo se z njegovo vzgojo, bodimo z njim aktivni, odkrivajmo njegove talente in potenciale. Pes nam bo tovrstno razvajanje vrnil v tisočkratni dozi. V primeru napačnega »razvajanja« lahko pričakujemo kopico neželenih vedenj, ki jih bomo kasneje sigurno morali odpravljati, če bomo želeli z našim psom živeti v harmoniji.

razvajen kuža

(Foto: iStock)