Možnosti športnih aktivnosti s psom je malo morje; tek, kolesarjenje, hoja v hribe in metanje predmetov, ki naj bi jih kuža prinesel. Sploh nad slednjo obliko rekreacije so številni psi, predvsem tisti z viškom energije, več kot navdušeni, je pa s strani lastnika potrebnega kar nekaj potrpljenja in vaje, da svojega kosmatinca ’natrenira’, da bo vsakič prinesel žogico ali palico.

Pes

(Foto: Thinkstock)

Z metanjem predmetov psa primerno utrudimo, hkrati pa dosežemo boljše sodelovanje oziroma boljšo koncentracijo v prihodnje. Psu lahko mečemo najrazličnejše predmete, bodisi palice, igralne vrvi ali žogice, raje pa se izogibajmo piskajočih igrač, saj lahko preusmerjajo pozornost. V kolikor izberemo žogico, si lahko pomagamo tudi z metalcem, kakršnega najdemo v trgovinah za male živali.

Proces učenja prinašanja ne poteka tako, da gremo s psom na travnik in mu začnemo metati žogico, bolje je, če ga najprej v nekem nevtralnem okolju naučimo, da nam žogico vrne, nam jo torej da v roko. Dobro je, da je pri tem privezan, saj nam s ’svojim plenom’ ne more uiti.

Če bomo psu takoj na silo želeli vzeti žogico iz gobca, bo razvil neko nezaupanje in je sam ne bo hotel spustiti. Tako mu najprej samo damo žogico in jo ves čas, ko jo ima v gobcu, držimo, nato ukažemo ’spusti’, mu jo vzamemo in pri tem žogo zamenjamo z briketom, da bo prej ali slej dojel, da se mu splača popustiti – prej bo spustil, prej bo spet dobil. Po nekaj ponovitvah žogico pospravimo; nikoli namreč ne sme biti psu na voljo, kadar nas ni zraven.

Ko pes dojame, da mora žogico spustiti, gremo z njim na travnik in poskusimo z metanjem. Naš namen je torej, da pes teče za žogico in nam jo prinese nazaj. Najprej našega kosmatinca sprostimo, da se osredotoči na ’plen’ in vržemo. Ko se vrne, se spomnimo vaj, ki smo jih delali doma; rečemo ’spusti’ in če nam na začetku ne gre, ga lahko tudi pripnemo na vrvico in ponavljamo vaje. Odlična rešitev je tudi tehnika z dvema žogicama, saj ko bo eno žogo spustil, bo takoj dobil drugo, ko prinese drugo, pač spet dobi prvo in tako naprej. Če pes žogice noče spustiti, lahko poskusimo tako, da drugo žogico, ki ji jo imamo v žepu, vzamemo v roke in ko se kuža s prvo vrne in rečemo ’spusti’ tudi mi spustimo žogico pred njega, ne glede na to, ali jo on spusti ali ne.

Tako pes prej ali slej dojame, kaj pomeni ’spusti’ in začne tako ravnati. Ko ga bomo naučili prinašanja, bo igra z njim pravo veselje za oba.