Pes

(Foto: iStock)

Mnogi zmotno menijo, da so psi genetsko prilagojeni na življenje na prostem in jim nič ne more do živega. V resnici jim hud mraz in zimske razmere nasploh povzročajo številne nevšečnosti, zato moramo lastniki poskrbeti, da bo zima zanje čim bolj prijetna. Še posebej so občutljivi mladički in starejši psi, ki imajo oslabljen imunski sistem, tisti psi, ki bivajo v stanovanju ter kratkodlaki psi brez podlanke. Mnogi psi po drugi strani sicer nadvse uživajo v snežni idili, skačejo po snegu, kopljejo rove in zdi se, da jim je zimski čas pisan na kožo, a tudi oni potrebujejo posebno skrb, nego in prehrano.

Težave psov pozimi

Kako dobro pes prenaša mraz, je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim, kot rečeno, od starosti psa in pasme, pa tudi od njegovega splošnega zdravja, telesne kondicije, dolžine dlake, gostote dlake ali podlanke. Ne glede na vse pa ima največ psov težav z blazinicami, saj je sprehod po zaledenelih in s soljo posutih površinah tudi za najbolj odporne pse lahko neprijeten.

Če opazite, da vaš pes kaže simptome prehlada ali ga pestijo kakšne druge zdravstvene težave, ga odpeljite k veterinarju.

Sol namreč lahko na blazinicah ali med prsti povzroča razjede in vnetja, poleg tega zaradi lizanja soli pes tvega zastrupitev. Zgodi se tudi, da psu na poledenelih tleh spodrsne in se poškoduje. Tako kot ljudje pa so pozimi tudi psi bolj dovzetni za prehlade, tudi njihova koža je bolj občutljiva, ravno tako dlaka.

Pes

(Foto: iStock)

Če pes biva zunaj

Seveda je najbolje, da pri izjemno nizkih temperaturah pes biva v notranjih prostorih, če pa to ni mogoče, mu morate narediti ustrezno zavetje. Dobro je, če pesjak ni na prepihu, predvsem pa je pomembno, kakšno uto ima pes. Ta naj bo dvignjena od tal in dobro izolirana, v njej naj bo dovolj prostora, da pes lahko leži in sedi. Vendarle pa naj ne bo prevelika, saj to posledično pomeni, da se toplota hitreje porazgubi. Vhod v uto naj bo zavarovan z dodatno loputo ali odejo, tla pa naj bodo prekrita s slamo, ki jo je treba redno menjavati. Mnogi v uto raje položijo odejo, a ker se v njej rada nabira vlaga, ni najbolj priporočljiva. Za zimske razmere so sicer boljše ute, ki imajo tako predprostor kot glavni prostor. Dobro je, če vsaj delno izolirate tudi ograjo pesjaka. Poleg naštetega je treba redno čistiti sneg v pesjaku. Če pes, ki prebiva zunaj, nima podlanke, je vendarle priporočljivo razmisliti, ali ne bi najhladnejše dneve raje preživel v garaži ali kakšnem drugem toplejšem prostoru.

Prehrana pozimi

Ker morajo psi uravnavati toploto telesa, jim morate v zimskih mesecih prilagoditi tudi prehrano. Obroki naj bodo tako obilnejši, bolj kalorični in bogati predvsem z beljakovinami. Ne bo narobe, če bo kakšen obrok topel, čeprav so to briketi, namočeni v toplo vodo. Več naj pojedo predvsem psi, ki se veliko gibljejo, tisti, ki ves čas poležavajo v stanovanju se namreč lahko hitro poredijo. Nekateri lastniki psom kupujejo tudi vitaminske dodatke, a se o uporabi teh posvetujte z veterinarjem. Pomembno je tudi, da psu redno menjavate vodo; sploh če biva zunaj, pazite, da ne zmrzne. Posoda za vodo naj ne bo kovinska.

Aktivnosti na prostem

Majhni psi in tisti s kratko dlako, ki bivajo v stanovanju in ne potrebujejo veliko gibanja, naj gredo vsaj enkrat na dan ven, da opravijo potrebo. Nikar pa jih ne vodite na dolge sprehode, sploh ne brez ustrezne dodatne zaščite. Čeprav so po mnenju mnogih pasja oblačilca zgolj modna muha, so za nekatere bolj občutljive pasme v zimskih razmerah nujna. Pri nakupu naj ne prevlada dizajn samega plaščka, ampak predvsem bodite pozorni na kakovost materialov, poleg tega naj bo dovolj velik in naj ne ovira gibanja. Če pes ni vajen mraza, ga na zunanje temperature prilagajate postopoma, ga na primer pred sprehodom v mrazu peljite najprej v garažo ali klet, kjer je hladneje, a še vedno ne premrzlo. V specializiranih trgovinah so na voljo tudi pasji copatki oziroma škorenjčki, na katere pa je smiselno psa navajati od malih tačk, saj so za uporabo nekoliko nerodni. Kot rečeno, mnogi psi sneg naravnost obožujejo in tudi nizke temperature jih ne motijo. Tako vas lahko spremljajo na dolgih sprehodih ali pri različnih aktivnostih, a vendarle je dobro malce popaziti nanje. Sneg namreč prekriva tudi razne jame, v katere lahko mimogrede zdrsnejo, ravno tako se jim lahko udre na poledenelih rekah, jezerih ali ribnikih. Priporočljivo je, da jih ne izpustite izpred oči, uporabljajte povodec, naj imajo odsevnike, saj je pozimi hitro tema, nosijo naj obesek z identifikacijo. Pametno je zaščititi njihove tačke z namenskim mazilom, ko se vrnete s sprehoda, pa jih dobro očistite z mlačno vodo, nežno odstranite morebitne kepice snega, v primeru poškodb jih namažite z ognjičevim mazilom. Ravno tako psa dobro obrišite. Naj poudarimo še, da psa nikoli ne smete puščati zaprtega v avtomobilu, saj se lahko avto hitro ohladi, pes pa se ne uspe niti segreti, ker ima omejeno gibanje.