Gotovo ste že slišali, da so kosti naravne, zdrave, da vsebujejo veliko kalcija in so koristne za čiščenje pasjega zobovja. Toda, ali vse to drži? Je vse »naravno« tudi  zdravo in dobro za zdravje vašega psa? Kot vse v življenju imajo kosti v prehrani psa pozitivne, pa tudi negativne učinke.

pes s kostjo

(Foto: iStockphoto)

Zgradba in vrste naravnih kosti

Po svoji obliki so kosti cevaste in podolgovate, ploščate, ovalne, kratke, pa tudi nepravilnih oblik. Dolge kosti imajo v osrednjem delu votlino, v kateri je kostni mozeg, medtem ko sta konca dolge kosti sestavljena iz gobastega tkiva, prepletenega s koščenim delom. Kratke, ploščate kosti v sredini niso votle, sestavlja jih gobasto tkivo.

Tako lahko omilimo bolezenske znake pri mačkah in psih
10 napak, ki jih delamo lastniki psov

Lastniki v prehrano psov pogosteje vključujejo goveje in ovčje kosti, ki so težje lomljive in vsebujejo več kostnega mozga in zato primerne kot prehrambni dodatek. Perutninske in kunčje kosti se lomijo vzdolžno, pri lomljenju pa nastajajo ostri koničasti deli, zato za prehrano psov niso primerne. Prav tako ni priporočljivo psom dajati ribjih kosti, razen hrustančnih delov ter kosti sardel in drugih manjših rib, ki jih lahko pes prežveči.

Katere izbrati?

Posebej naj poudarim, da je od načina hranjenja oziroma izbire hrane odvisno, katere vrste oziroma oblike kosti lahko vključimo v pasjo prehrano. Poleg tega je to odvisno od posameznega psa in njegove prebave. Nekateri imajo dobro prebavo, drugim pa povzročijo veliko nevšečnosti: bruhanje, drisko, celo krvavo blato … Nekateri psi dobro prebavljajo kosti le ene živalske vrste, drugi prežvečijo in prebavijo kost različnih vrst. Glede na navedeno je nujno, da lastniki, ki psu k hrani dodajo kosti, po njihovem zaužitju pozorno spremljajo odzive živali in da v primeru opaženih težav opustijo nadaljnje dodajanje kosti.

Daša Korže

Daša Korže, mag. inž. zoot.

Pozitivni učinki

Poleg navedenih možnih negativnih učinkov zaužitja kosti na psa pa imajo kosti na psa tudi pozitivne učinke. Potem ko se lastnik prepriča, da je izbral za svojega psa pravo vrsto in obliko kosti,  je priporočljivo, da k obrokom psa občasno dodaja kosti, saj bo s tem prispeval, da bo pes aktivnejši, in to ne glede na to, ali prebiva pretežno v stanovanju ali zunaj. Z glodanjem kosti pes aktivno krepi mišice čeljusti, vratu, njegov ugriz postaja močnejši. Trditev, da kosti zobovje očistijo, le delno drži. Glodanje kosti torej ni zagotovilo, da lastnik psu zob ne pregledujete in ne ukrepa, če je to potrebno.  Z glodanjem kosti se pes za določen čas zaposli in tako aktivno preživi čakanje na sprehod ali druge aktivnosti, ki mu jih lastnik nudi. Zelo aktivne pse ukvarjanje s kosjo »zaposli in sprosti«.

Maščobe v pasji prehrani: da ali ne?
Zelenjava v pasji prehrani: da ali ne?

Alternativa naravnim kostem so številni prehranski izdelki, ki jih lahko pes gloda. Ker so ti praviloma kemijsko obdelani, moramo biti pri izbiri zelo pazljivi. Izdelki v obliki kosti (svinjska, goveja koža) so največkrat pobeljeni, vsebujejo lepilo in druge dodatke. Ob nakupu je nujno potrebno skrbno prebrati deklaracijo na izdelku. Zelo priporočljiva alternativa glodanju kosti je žvečenje surove, trde zelenjave, kot je korenje. To je sladko in zato okusno ter dovolj trdno. Psu bolje očisti zobe kot glodanje kosti. Uživanje zelenjave pri psu ne bo povzročilo nevšečnosti, kot so bruhanje, driska, poškodbe črevesja.

Da bo vaša mačka še bolj zdrava!

Trditev, da naj bi bile kosti dober vir kalcija v prehrani psa, ni dokazana. Del kalcija, ki ga najdemo v naravnih kosteh, se sicer v pasji organizem res absorbira, kakšen je ta delež, pa strokovnjaki še niso ugotovili. Vsebnost kalcija je pri komercialni hrani torej treba preveriti iz deklaracije, pri doma pripravljenih obrokih je treba v ustreznih količinah ta mineral dodajati, tako da so obroki po sestavi uravnoteženi, posebno skrb moramo pri tem posvetiti mladičem v prvem letu starosti

Kuža s prigrizkom

(Foto: iStockphoto)