Barivel je s 119,8 centimetra, kolikor meri v dolžino, je uradno najdaljši živeči maček na svetu. Uradno meritev so sicer opravili 22. maja, zdaj pa je dočakal vpis v slavno knjigo rekordov. Do nedavnega je bil rekorder maček Ludo, ki je v dolžino meril 118,3 cm, absolutni rekord pa pripada zdaj že pokojnemu mačkonu, ki se je imenoval Mymains Stewart Gilligan. Ta je v dolžino meril 123 cm, poginil pa je leta 2013.

Barivel, ki tehta dobrih 9kg, je predstavnik pasme Mainecoon. Predstavniki te pasme so velike, a nežne mačke. Kot nakazuje ime, naj bi te mačke, ki izvirajo iz države Maine, nastale s križanjem dolgodlakih mačk in rakunov (Maine + »racoon« = Mainecoon). Imajo dolg košat rep, podobno kot rakuni, pa tudi barve so rakunje. Bolj verjetno je sicer, da je pasma, ki jo prvič omenjajo v 60. letih 18. stoletja, nastala s križanjem domačih in prvotnih angora mačk, ki naj bi v Ameriko prišle v času Vikingov.

Stewie - absolutni rekorder

Pokojni Stewie (Foto: Profimedia)

Predstavniki te pasme so ogromne mačke, ki jih odlikujejo čvrsto okostje, mišičaste in močne noge in šape, ki so med prsti odlakane, pravilna pravokotna oblika telesa. Imajo značilno široko glavo z nekoliko kvadratastim gobčkom in velike oči, ki dajejo poseben čar.

maine coon

(Foto: Profimedia)

Dlaka je gosta, vodoodporna in močna, na pogled pa sijoča. Po hrbtu je nekoliko krajša, da se mačkam med gibanjem po podrasti ne vozla.

V dolžino merijo tudi več kot meter skopaj z repom (trup načeloma med 25 in 40 cm), v začetku smo že omenili nekaj rekordov. Samice, ki so nekoliko manjše, tehtajo do 9 kg, samci v času, ko so najbolje razviti, pa okoli 12 kilogramov. Te mačke se sicer razvijajo do kar približno 5. leta starosta in komaj tedaj dosežejo končno velikost.

Čeprav so veliki, so povsem primerni za bivanje v stanovanju ali hiši. So zelo previdni, zato se ni bati, da bi okorno rušili predmete s poli ali kaj prevračali. Tudi niso znani po tem, da bi skakali in plezali po pohištvu.

Kakšne so po značaju?

Čeprav so velikanske, te mačke niso grobe ali agresivne. Večinoma so to izjemno prijazni, ljubeči, radovedni in igrivi mucki, ki so vedno pripravljeni na igri in navežejo stik z gospodarjem. Včasih so lahko precej užaljeni, če jih predolgo pustimo same.

Če smo v osnovi vajeni, da mačke ne marajo vode, to ne velja za predstavnike te pasme, ki vodo obožujejo in se zelo radi kopajo.

Tihi mucki

Čeprav so veliki in bi pričakovali bolj globok glas, ti mucki v resnici nežno mijavkajo in tudi zelo malo mijavkajo.

Zdravje

To je področje, ki zanima verjetno vsakega bodočega lastnika živali. Maincoon mačke imajo najpogosteje težave s srcem, ledvicami,  pa tudi s kolki, predvsem zaradi teže in velikosti. Nič odveč ne bo, če se pred nakupom dobro prepričate o zdravstvenem stanju staršev.  

maine coon

(Foto: Profimedia)