kuža

(Foto: iStockphoto)

Kateri so najbolj pogosti izgovori pri vzgoji psa? Ali se mogoče najdete v katerem od njih?

Jure Pribičevič

Jure Pribičevič, strokovnjak za prevzgojo psov (Foto: osebni arhiv)

NIMAM ČASA

Najbolj pogost izgovor, vendar je podoben temu, da npr. si ne bi imeli časa umiti zob. Če si ne boste vzeli časa za umivanje zob, potem ne jamrajte, da imate gnile zobe. Po mojem ta izgovor izhaja iz prepričanja ljudi, da je vzgoja psa kompleksna in zapletena zadeva. Kar pa seveda ni res, treba je imeti le dober sistem. Torej tudi če nimate ogromno časa ter če imate dober sistem in še malo pomoči zraven, ni potrebnega veliko časa. Pri vzgoji psa je pomembnejše, da je ta proces kontinuiran – da se boste z vzgojo ukvarjali vsak dan. Vsak dan namenite vzgoji psa npr. 10 do 20 minut kvalitetnega dela, kar v 24 urah ne predstavlja velikega deleža.

Torej za vzgojo psa ni potrebnega veliko časa, raje se ukvarjajmo manj, bolj kvalitetno in zelo aktivno.

NIMAM PRAVE PASME

Velikokrat slišim izgovore: »Normalno da nimam vzgojenega psa, če imam pa beagla! Beagli imajo ogromno energije, radi preganjajo srne …«

»Imam čivavo in majhne pasme ni treba vzgajati.« Tudi majhne pasme so psi in jih je treba vzgojiti. Če se do svojega psa ne boste obnašali kot do psa, mu boste s tem delali veliko krivico.

Pasma in velikost psa pri vzgoji ne igrata nobene vloge. Vsakega psa je treba  vzgojiti, drugače pa velja za šolanje. Če niste prepričani, da se boste z vašim psom udejstvovali v kakšni kinološki disciplini, ga zagotovo ni treba šolati. Vzgojiti pa je treba vsakega psa, sploh če živite v urbanem okolju, saj je to spoštljivo in odgovorno do okolice, do vas ter vašega psa.

pes

(Foto: Thinkstock)

NIMAM DENARJA

Izgovor je podoben temu, kot da bi rekli, da nimate denarja za pasjo hrano. Če nimate denarja za hrano, potem bi bilo bolje, da nimate živali. Razumem, da nekateri ljudje živijo v socialni stiski in nimajo dovolj denarja zase, vendar ne razumem, zakaj potem kupujejo ali posvajajo še psa.

Če imate dovolj denarja za pasjo hrano, bi ga morali imeti tudi za vzgojo. Vzgoja psa namreč ne stane več kot velik žakelj briketov. Z vzgojo psa se najbolj intenzivno ukvarjamo prvo leto njegovega življenja, potem pa lahko več let živimo v harmoniji s svojim psom. Zato je tisti denar, ki ga morate vložiti v prvem letu v vzgojo svojega psa, zanemarljiv v primerjavi s tem, kaj dobite.

Hkrati pa velikokrat ljudje, ki najbolj jamrajo, da nimajo denarja, kupujejo svojim psom po štiri ovratnice, tri povodce, dve blazini itd., kar je popolnoma nesmiselno. Treba je postaviti prioritete. Če vam je vseeno za vašega psa, potem lahko rečete, da nimate časa ali denarja. Če pa vam zanj ni vseeno, potem se zanj tudi potrudite.

MOJ PES JE PREMLAD

Ljudje velikokrat sprašujejo, katera je primerna starost za vzgojo psa. Lahko si zastavimo vprašanje: kdaj začne samica vzgajati mladiče? Odgovor je: takoj. Torej, prej kot se boste lotili vzgoje, bolje bo za vas in vašega psa. Včasih je veljalo pravilo, da je treba počakati do prvega leta starosti, potem pa se lahko prične s šolanjem psa. Namreč včasih so uporabljali nasilne, neprijazne metode za šolanje. Mi ne uporabljamo več starih in nasilnih metod vzgoje psa, temveč psu prijazne metode, ki dajejo odlične rezultate. Zato ni več treba čakati eno leto, temveč začnite z vzgojo čim prej. V nasprotnem primeru vam bo žal, saj če boste začeli z vzgojo pri npr. 6 mescih ali še kasneje, bo verjetno treba nekatere stvari že popravljati, vse skupaj se bo časovno zavleklo in bo tudi cenovno dražje. Psa bo verjetno treba resocializirati, reševati vedenjske težave itd. Z vzgojo psa torej začnite čim prej, najbolje takoj, ko ga pripeljete domov.

MOJ PES JE PRESTAR

Ravno obraten izgovor od prejšnjega, ki ga slišim velikokrat v smislu: »Saj se več ne splača, moj pes je že prestar.« Prej je bil ta pes premlad, zdaj je pa prestar. To je tako, kot bi rekli zase, da ker ste stari npr. že 36 let, se ne morete več naučiti špansko, pa čeprav si želite. Stvar je bolj v tem, koliko časa ste pripravljeni investirati oz. koliko ste pripravljeni narediti za dosego cilja. Pes ne more biti prestar, saj se zelo radi učijo celo življenje. Ukvarjajte se s svojimi psi, kaj novega jih naučite in si ne govorite, da je prepozno. Če ne odpravite problema, pomeni, da imate vi premalo znanja in ne da je pes prestar. Ne valite krivde na psa, temveč vložite več časa v pridobivanje znanja. Nikoli ni prepozno za vlaganje v prijetno sobivanje.

NE SPLAČA SE

Če imate psa, je ta izgovor nedopusten. Premislite, če ne bi bilo bolje, da bi psa oddali v bolj odgovorno okolje. Investicija v vzgojo psa je najboljši časovni vložek, ki ga boste v življenju s svojim psom naredili. Kvalitetna vzgoja se bo povrnila v največji možni meri.

PSA NI TREBA VZGAJATI

Nekateri mislijo, da psa ni treba vzgajati, saj jim je to nekoč povedal njihov »stric«, ki je imel nemškega ovčarja. Ne poslušajte nasvetov kar vseh ljudi. Če vam nekdo reče, da psa ni treba vzgajati, potem raje podvomite v njegove izkušnje in znanje ter raje zaupajte tistim, ki imajo svoje pse vzgojene.

kuža

(Foto: iStockphoto)