Pes je

(Foto: iStock)

Lastniki si želimo, da bi bil naš pes zdrav, da bi bil glede na pasmo ravno prave teže, da bi imel lepo dlako. Ne glede na pasmo psa imajo zdravi in ustrezno prehranjevani psi že na prvi pogled zdravo, sijočo dlako, brez neprijetnega vonja. Da bi to dosegli, je psa treba prehranjevati s hrano ustrezne prehranske sestave. Pripravila sem nekaj napotkov za pravilno prehranjevanje, ki vodi do zdrave in sijoče kože in dlake, ki je cenovno ugodno in časovno nezamudno.

Zelenjava v pasji prehrani - da ali ne?

Mala kepica - velike težave

Rodovniški psi: kaj je res in kaj ne?

Maščobe v pasji prehrani

Maščobe spadajo v skupino makrohranil, ki so poleg ogljikovih hidratov ter beljakovin pomemben del pasje prehrane. Pri prebavi omogočajo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov, hrano delajo okusnejšo, izboljšajo pa tudi teksturo obrokov, kar psu izboljša apetit.

Daša Korže

Svetovalka za prehrano psov in mačk Daša Korže, mag. inž. zoot.

Ker  je njihova energijska vrednost visoka (1g maščobe = 37kJ), so najbolj koncentriran element uravnotežene prehrane, zato morajo biti njihove količine v prehrani psa v primerjavi z drugimi makrohranili sorazmerno manjše. Glede na vsebnost maščobnih kislin maščobe razvrščamo v tri skupine, in sicer nasičene, enkrat nenasičene in večkrat nenasičene. Maščoba, ki se je pri psu največ naloži pod kožo, psu služi kot rezervna energija, pa tudi kot termična izolacija telesa, zaščita vitalnih organov v membranah celic. Pravilna vsebnost in sestava maščob v prehrani psa pomembno vpliva na zdravje kože in dlake, na delovanje ledvic in razmnoževanje. Načeloma ima organizem sesalcev sposobnost sinteze nasičenih maščobnih kislin in oleinske  kisline, zato lahko pes enako kot človek (za razliko od mačk) spremeni linolno kislino (nenasičnena maščobna kislina) v linolensko in arahidonsko. Tiste, ki so nujne za normalno delovanje membran in so osnova za nastanek tkivnih hormonov, pa mora pes zaužiti s hrano: to so večkrat nenasičene maščobne kisline

Omega-3 in Omega-6 maščobne kisline

Učinki omega-3 maščobnih kislin so odvisni od količine in razmerja med omega-3 in omega-6. Omega-3 pomembno vpliva na rast pasje dlake, omega-6 pa na suhost in luskavost kože ter krhkost dlake. Vendar pa lahko zelo visoke količine omega-3 oslabijo celično imunost, zlasti ob nizkih količinah omega-6, zato je pomembno v prehrani psa nadzorovati razmerje med njima.

Rastlinske vs. živalske maščobe

Večina rastlinskih olj, razen palmovega, oljčnega in kokosovega olja, vsebuje od 80 % do 90 % nenasičenih maščob (linolna MK), medtem ko živalske maščobe vsebujejo manj nenasičenih maščob, t. j. od 50 % do 60 %. V posameznih oljih imajo različne lastnosti, in sicer:

- sončnično olje: bogato z vitaminom E in A, B, D; cenovno ugodno;

- olivno olje: za psa nepomembno;

- avokadovo olje: za psa strupeno;

- konopljino olje: ustrezno razmerje omega-3 in omega-6;

- arašidovo olje: bogato z vitamini skupine B in vitaminom E;

- repično olje: stabilno na visokih temperaturah – priprava hrane, cenovno ugodno;

- olje koruznih kalčkov: veliko vitamina E, veliko linolne maščobne kisline;

- laneno olje: odličen dodatek pri menjavi dlake, veliko omega-3, dražje, a zelo učinkovito;

- olje makadamije: za psa strupeno;

- ribje olje: proti suhi koži, srbečici, vnetjih kože, menjavi dlake;

- olje iz ribjih jeter: bogat vir vitamina A in D3,

Pes

(Foto: iStock)

Pri komercialnih suhih in mokrih hranah za pse naj bi bilo razmerje med maščobami in ostalimi hranili uravnoteženo. Minimalne količine maščob v hrani morajo dosegati 5,5 grama na 100 gramov suhe snovi, največkrat pa so vrednosti v kupljeni hrani precej višje.

Če obroke pripravljamo doma, je dodatek olj nujen. Najboljše učinke dosežemo s kombinacijo rastlinskega in živalskega olja (razmerje 3:1). V izogib driski je treba količine dodanih olj dobro nadzirati in tako zadostiti individualne potrebe psa po tej skupini makrohranil. Zaželeno je, da so olja, ki jih dodajamo v obroke, hladno stiskana in nerafinirana. Pomembno je tudi, da so obroki uravnoteženi z zdravimi in pravilno izbranimi sestavinami.