Morski prašiček

(Foto: Thinkstock)

Znanih je več kot 20 vrst morskih prašičkov, najpogostejša vrsta pa je navadni morski prašiček (Cavia porcellus). Kljub imenu seveda ni sorodnik prašičev, ampak ga uvrščamo med glodavce. Pravimo mu tudi budra. Že leta 2000 pr. n. št. je bil udomačen za hrano Inkom, njegovi v divjini živeči sorodniki pa se zadržujejo na travnikih, robovih gozdov, v močvirjih in na skalnatih krajih. Pravzaprav morski prašiček velja za eno prvih udomačenih živali. Kako so prišli v Evropo, ni točno znano, saj obstaja več razlag. Svoj čas so jih uporabljali pri laboratorijskih raziskavah, a so jih v zadnjem času za ta namen pretežno nadomestile bele miši in podgane.

Ob pravilni prehrani in negi lahko morski prašiček živi tudi do 8 let.

Splošne značilnosti

Morski prašiček v dolžino meri od 20 do 30 cm, njegova teža pa niha med 600 g in 1.800 g. Spol se sicer da ločiti, vendar ga neizurjeno oko ne loči. Ima čokato telo in relativno kratke noge. Glede na telo ima dokaj veliko glavo s sploščenim nosom in na njej majhna ušesa. Temne oči so ob strani glave, zato imajo širok zorni kot. Poznamo kratkodlake in dolgodlake, razlikujejo pa se tudi po barvi. Ker so budre glodavci, jim zobje ves čas rastejo, zato si jih morajo redno in tudi pravilno brusiti.

Morski prašiček

(Foto: Thinkstock)

Prehrana

Ravno zaradi slednjega je pomembno, da mu ponudimo takšno hrano, ki mu bo med drugim pomagala pravilno obrabljati zobke. V prvi vrsti je treba upoštevati, da so te živalice vegetarijanci, torej naj bodo njihova prehrana rastline ter njihovi deli. V naravi so to visokogorske trave in zelišča, v ujetništvu pa je treba takšno prehrano približati. Osnova naj bo kvalitetno seno, ki ga je mogoče kupiti tudi v specializiranih trgovinah, saj je idealno za brušenje zobk, obenem pa prašička žvečenje sena zaposli. Dobro je, da ima seno ves čas na voljo, tudi zato, ker se nasploh zelo pogosto hrani. Ker sam ne proizvaja vitamina C, mu ga moramo zagotoviti s hrano. Nasploh naj bo prehrana morskega prašička zmerna, uravnotežena ter bogata z vlakninami, ki skrbijo za zdravo prebavo. Poleg sena mu lahko občasno privoščite tudi blitvo, papriko, radič, kumare, regrat, cvetačo, špinačo, peso, šparglje, malancan, korenje, tudi marjetice in meliso. Primeren priboljšek je tudi ohrovt ali zelje, a v manjših količinah, saj povzroča napihnjenost. Neprimerna prehrana (pa tudi prevelike količine hrane) lahko pri morskem prašičku povzroči številne zdravstvene nevšečnosti, na primer prekomerno težo, zastrupitev, drisko ter bolezni jeter, ledvic in srca. Med neprimerna živila za morskega prašička sodijo krompir, redkev, čebula, surov fižol, mango, avokado, por … Sadje ravno tako ni najbolj zaželeno ponuditi prašičku, sploh pa ne oreščkov in semen, saj lahko povzročijo diabetes. Tudi mehkih solat mu ni dobro ponuditi, saj vsebujejo malo vlaknin in lahko povzročijo diarejo. Ob pravilni prehrani lahko morski prašički živijo celo okoli 8 let.

Bivališče

Najbolj klasične kletke, namenjene morskim prašičkom, imajo plastično dno in kovinske rešetke, na voljo pa so v različnih dimenzijah. Morski prašiček potrebuje dolžino kletke vsaj 80 centimetrov, a če le imate prostor, je bolje, da si omislite večjo, da bo imel vaš ljubljenček več prostora za gibanje. Tako za v stanovanje kot za na vrtu je primerno domovanje tudi ograda. Ta je večinoma sestavljena iz šestih elementov in omogoča prosto gibanje, ki ga živalca potrebuje.

Morski prašiček

(Foto: Thinkstock)

Je zelo dobra izbira, ker je neobčutljiva za ostre zobe glodavcev, a če jo imate zunaj, jo je dobro pokriti s posebno mrežo za ograjo za zaščito pred mačkami, pticami in drugimi zunanjimi nevarnostmi. V vsakem primeru pa je priporočljivo imeti še eno manjšo prenosno kletko, če ste veliko zdoma in svojega ljubljenčka prevažate naokoli. Za stalno bivališče morskega prašička je prav tako primeren zajčnik iz lesa, ki je na voljo v različnih oblikah in velikostih. Možno ga je imeti zunaj tudi čez zimo, a v tem primeru ga je potrebno dodatno zaščititi pred mrazom. V kletko namestite nastil (brikete, žaganje ...), ki pa ga morate redno menjavati, napajalnik, posodo za hrano in kakšno hiško ali skrivališče, kamor se bo vaš glodavec zatekel in se tako počutil bolj varno. Za morskega prašička, ki večinoma ne skače in ne pleza, bo to dovolj, kadar koli pa ga lahko spustite, da prosto teka po stanovanju, seveda najbolje takrat, ko ste doma.

Nega

Morski prašiček sicer ni zahteven hišni ljubljenček, seveda pa je živo bitje in torej potrebuje tako našo pozornost kot tudi ustrezno nego. Tako kot zobje mu namreč stalno rastejo tudi krempeljčki, ki jih moramo striči vsaj enkrat mesečno, v nasprotnem primeru bodo ovirali njegovo gibanje. Dolgodlake vrste morskih prašičkov potrebujejo tudi redno česanje (po možnosti vsak dan) in tudi občasno striženje. Tu in tam ga je treba tudi okopati v topli vodi, a nikar ne uporabljajte mil, saj lahko razdražite njegovo že tako občutljivo kožo.

Dobro je vedeti tudi …

Kot rečeno je morski prašiček ljubeč hišni ljubljenček, ki ima rad ljudi in se rad crklja. Zaradi teh lastnosti bo odlična družba starejšim in tudi otrokom, a ne premajhnim, ki se ne zavedajo, da gre za živo bitje in ne igračo. Vsak dan mu namenite nekaj časa, da ga pocrkljate in se z njim igrajte, v nasprotnem primeru namreč lahko postane osamljen, žalosten in celo depresiven. Da mu v času vaše odsotnosti ne bo dolgčas, mu lahko priskrbite tudi družbo – še enega morskega prašička.