pes pri veterinarju

Številnim težavam se lahko izognemo, če poskrbimo za ustrezno prehrano psa, nego in življenjski slog na splošno. (Foto: Thinkstock)

Težave rodovniških psov

Največ težav med pasmami imajo nemške doge. Zaradi svoje velike rasti so že od rojstva nagnjene k težavam s srcem, prav tako pa so nagnjenje k težavam želodca, t. j. k sindromu razširitve in zasuka želodca. Zaradi teh in še nekaterih drugih težav, povezanih s kostmi, imajo doge eno najkrajših življenjskih dob.

Rodovniški psi - kaj je res in kaj ne?

Mala kepica - velike težave

Ne dovolite, da vas doma pričaka kaos!

Najbolj znana težava nemških ovčarjev je deformacija kolčne jamice, ki je, tako kot težave s kostmi nasploh, značilna za velike pasme psov. Psi te priljubljene pasme so tudi nagnjeni k alergijam in težavam s prebavo in vidom.

Težave velikih pasem imajo tudi bernski planšarji, pri njih lahko velikokrat pride tudi do kožnih vnetji in ob slabi higieni do bakterijskih vnetji ušes.

Vse zgoraj naštete težave, vključno s težavami z želodcem, imajo tudi rotvajlerji. Za rotvajlerje je značilno, da imajo težave lahko tudi že mladički.

Pes, kožna bolezen

Pri velikih pasmah so pogosta tudi kožna vnetja. (Foto: iStock)

Pri angleških buldogih moramo biti še posebej pazljivi pri higieni, saj se jim lahko pod kožnimi gubami, če niso ustrezno negovane, začnejo razmnoževati bakterije in mikroorganizmi. Zaradi svojih telesnih značilnosti (kratka glava, zožane nosnice) imajo angleški buldogi in njim podobni psi (npr. mopsi) tudi težave z dihanjem, ki pa so rešljive z operacijo.

Težave in bolezni starejših psov

Pri starejših psih se pojavljajo nekatere bolezni, ki se jim največkrat lahko izognemo s pravilno prehrano, t. j. z izogibanjem briketom in kuhani hrani ter z uvedbo surove hrane. Tako se lahko, v kombinaciji z več gibanja, izognemo tudi akutni prekomerni telesni teži pri psu, ki lahko vodi v diabetes oz. sladkorno bolezen. Tak pes je oslabel, neaktiven, zaradi povečane želje po vodi pogosteje urinira, ima povečan apetit in slabšo kakovost dlake.

Če ima naš pes prebavne motnje z bruhanjem in drisko (do tega lahko pride tudi pri mlajših psih), poskrbimo, da ima na razpolago dovolj tekočine, ki ji lahko dodamo tudi oglje ter rehidracijsko sredstvo. Takemu psu en dan ne ponujamo hrane, če se stanje po nekaj dneh ne izboljša, ga peljemo k veterinarju.

Ena od pogostih težav vseh štirinožnih prijateljev je tudi vnetje dlesni, ki se lahko razširi tudi na druga obzobna tkiva, bakterija pa lahko tako zaide tudi v kri. Da se temu izognemo, ponujamo psu priboljške in igrače, da si med grizljanjem teh očisti zobe.

Vnetje sklepov ali artritis je precej pogosta težava starejših psov, ki jo prepoznamo tako, da pes nima več volje do gibanja, slabše spi, med premikanjem težko hodi ali šepa, problematičen sklep pa si rad liže.

Eden glavnih razlogov za smrt pri psih je rak. Rak nastane z nenadzorovano delitvijo celic, ki je značilna za starejše celice s spremembami v dednem materialu. Takšno nenadzorovano rast celic prepoznamo kot izboklino na telesu, včasih tudi kot kri v iztrebkih. Takoj ko pri psu opazimo katerega izmed simptomov, ga peljimo k veterinarju.