Pes vodnik

(Foto: iStock)

Avtorica priročnika Alenka Sunčič Zanut je odnos med psom vodnikom in slepim na današnji novinarski konferenci opisala kot neprecenljiv. "Vloga psa vodnika ni samo, da pelje slepega od točke do točke, je še celo socialno ozadje. Slepim so pomoč, ki omogoča samostojnost, ki si jo vsi želimo," je povedala.

V priročniku je opisala šolanje psa vodnika. "Zajeti so praktični napotki, kaj pes vodnik potrebuje," je pojasnila in dodala, da je opisana tudi zakonodaja. Priročnik je natisnjen v črnem tisku, naredili pa so ga tudi v zvočnem zapisu in Braillovi pisavi.

Vsak pes pa ni primeren za psa vodnika. "Velika večina psov vodnikov je labradorcev, predvsem, ker so umirjeni, ne rabijo toliko fizičnega gibanja, so stabilni, ne smejo biti negativno nastrojeni do okolice," je opisala Sunčič Zanutova.

Za slepega pa je pomembno, da samostojno obvladuje poti, kjer ga bo vodil pes. "Pes ni čudežni radar, ki mu boš rekel, pelji me sem. Čeprav smo imeli nekoč psa, ki je obvladal 30 različnih ciljev," je pojasnil član komisije za pse vodnike pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije Jože Vidic.

Sicer ima trenutno v Sloveniji psa vodnika približno 30 slepih, letno pa izšolajo od tri do štiri pse. Šolanje posameznega psa stane približno 10.000 evrov.

Pes vodnik navadno spremlja slepe na njihovih vsakodnevnih opravkih. "Že da vem, da bom šla z njim, sem mnogo bolj sproščena," je pojasnila avtorica spremne besede in uporabnica psa vodnika Sabina Dermota. Pes jo spremlja tako v službo kot na bankomat in v trgovino. "Pelje me po pločniku, mi pokaže vrata avtobusa," je opisala.

Na novinarski konferenci pa so opozorili tudi na odnos videčih do slepih s psom vodnikom. Videči pogosto pse vodnike ogovarjajo, božajo ali vabijo k sebi, kar je po mnenju udeležencev napačno. "Kadar bo slepi s psom vodnikom potreboval pomoč, bo tudi pokazal, da jo potrebuje. Če ne pokaže, da jo potrebuje, je čisto samostojen," je dejala Sunčič Zanutova.

"Kadar ima pes na sebi oprtico in vodilo, je v službi. To pomeni, da se ga ne gleda, ne ogovarja in se ga pusti pri miru," je pojasnila Dermota. Želi si, da bi se videči z vprašanji ter komentarji obrnili na slepe in ne na psa.