Pes pri jedi

(Foto: Profimedia)

Lepa, sijoča in negovana dlaka odraža dvoje; kot prvo kaže na zdravstveno stanje psa, kot drugo pa na skrb in odgovornost lastnika. V veliki meri smo namreč za težave naših štirinožnih prijateljev krivi ravno lastniki. Tako za dlako kratkodlakih, predvsem pa dolgodlakih kosmatincev moramo poskrbeti z rednim kopanjem in česanjem pa tudi s kakovostno in uravnoteženo prehrano.

Ne glede na to, ali gre za kratkodlako ali dolgodlako pasmo, za kožušček našega pasjega ljubljenčka je potrebno lepo skrbeti, ga redno česati in tako ali drugače negovati, psu pa moramo zagotoviti tudi kvalitetno prehrano, bogato z vitamini in minerali za zdravo in sijočo dlako. Res pa je, da dolgodlaki psi potrebujejo več nege, saj se v nasprotnem primeru lahko dlaka zlepi, zavozlja in nam na koncu ne preostane drugega, da vzamemo v roke škarjice ali britvico.

Na krilih uspeha preteklih sezon imamo odprto prijavnico za novo generacijo kandidatov, ki jih vabimo, da skozi oddajo  Štartaj, Slovenija! vstopijo v svet podjetnikov. »Če imate inovativen izdelek in obožujete izzive, je prijava v oddajo Štartaj, Slovenija! najboljša možna odločitev v vašem življenju. Saj se vam bo z sodelovanjem spremenilo življenje,« nove podjetnike izziva Aljaž Fras.

Že od malih tačk …

S privajanjem na redno nego je treba začeti že zgodaj in postopno, da ne bi prišlo do težav. Prej ko bomo začeli, lažje bo kasneje. Če psa začnemo kopati in česati, ko je že odrasel, se lahko odzove zelo negativno. Gotovo poznate rek: „Kar se Janezek nauči, to Janez zna.“ Tudi pasji mladički ne potrebujejo posebnih privilegijev, saj je, kot rečeno, kasneje težje odpravljati motnje v vedenju, kot preprečiti, da do njih sploh ne pride. Potrebovali pa bodo naše razumevanje, da njihova koncentracija ne traja dolgo in se hitreje utrudijo. A tudi to se spreminja iz dneva v dan, ko kuža raste. Obenem pri vzgoji in učenju ne pozabimo na zdrave, slastne priboljške in nagradice, da postanemo pravi tim s svojim psom.

Redno kopanje in česanje

Kako pogosto psa češemo in kopamo, je odvisno od vsake pasme posebej, zato se je o negi dlake najbolje posvetovati s strokovnjakom, včasih pa smo zaradi nepredvidljivih situacij, kot je recimo valjanje po blatu, lepotni ritual primorani opraviti pogosteje. S krtačenjem s primerno krtačo, prilagojeno za določen tip dlake, odstranimo večji del umazanije ter odmrlo dlako, kar preprečuje vozlanje. Da se izognemo raznim težavam s kožo in dlako, pa je najbolje, da psa kopamo s kakovostnim šamponom in balzamom, in sicer takšnim, ki je namenjen tipu dlake našega psa. Namesto balzama lahko na dlako nanesemo naravni kolagen, ki dlako še posebej okrepi. Na trgu najdemo veliko kakovostnih šamponov za različne tipe dlake z učinkovinami, ki blagodejno vplivajo na videz in kakovost kožuha našega ljubljenčka.

Ne pozabimo na prehrano

Poleg rednega kopanja in česanja bomo za lepo in sijočo dlako najbolje poskrbeli s kakovostno in uravnoteženo prehrano. Danes je na trgu veliko zelo kakovostne hrane, ki vsebuje vse potrebne snovi za pravilen razvoj psa, kakor tudi za izgradnjo lepe, močne in sijoče dlake. Ta hrana vsebuje različne aminokisline, pravilno razmerje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ter pravilno razmerje vitaminov in mineralov. Da bo dlaka še bolj sijoča in svilnata, lahko preizkusimo številne prehranske dodatke za pse, kot je recimo jedilno olje, sestavljeno iz ribjega olja ter različnih rastlinskih olj.

Sal

Radojka in Branko s Salom (Foto: Facebook)

Good4Dogs

Mnogi lastniki pa se raje odločajo, da hrano psu pripravljajo sami. Ena takih sta tudi Radojka in Branko Merhar, zakonca, ki sta si po odhodu otrok iz družinskega gnezda omislila psa. Njun labradorec Sal je v hišo prinesel veliko veselja pa tudi nekaj dodatnih sprememb. V želji, da bi bil kuža zdrav, sta Merharjeva iskala pasjo hrano, ki bi vsebovala vsa potrebna hranila. Ker je na prodajnih policah nista našla, sta se odločila, da jo bosta pripravljala sama. Čeprav sta vegana, sta začela domov nositi surovo meso. Za kužka sta vsak dan pripravljala svež obrok iz mesa, sadja in zelenjave. "Začela sva se učiti, poizkušati in vsak dan je bil Sal bolj zadovoljen s tem, kar sva počela. Meso sva nabavljala pri lokalnem mesarju in nastajali so surovi obroki, ki jih je Sal z veseljem zmazal. Njegova dlaka se je začela bolj svetiti, njegove oči so postale bolj bistre in zobje bolj beli. Vedela sva, da zanj počneva nekaj dobrega in to sva hotela deliti z drugimi. Sal je na surovi hrani že preden je napolnil eno leto," je povedal Branko. Po sili razmer je moral Branko za pol leta službeno od doma. "Takrat je za obroke in pripravo hrane za Sala skrbela žena, ki ni bila zaposlena. Ko sva z ženo ugotovila, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi se resno ukvarjal s proizvodnjo surove hrane, sva se odločila, da se v tem poizkusiva sama," je še razložil.

Tako sta stopila na samostojno podjetniško pot in leta 2015 začela s pripravami za začetek proizvodnje. Pri tem sta se morala tudi ogromno naučiti in kljub težkim začetkom sta pol leta kasneje začela s proizvodnjo »V velik ponos mi je, da nama je uspelo v tako kratkem času osvojiti tako neznano področje in uspešno začeti posel," poudari Branko. Oddaja Štartaj, Slovenija! Je prišla kot naročena. Ugotovila sta namreč, da bi bil takšen ’šov’ pravi za promocijo njihove dejavnosti. "In uspelo nama je. Sva zelo srečna in hkrati ponosna. Čutiva še veliko večjo odgovornost do vsega, kar počneva. Sodelovati v tako odmevni oddaji predstavlja veliko priložnost: širni Sloveniji sva pokazala, kdo sva in s čim se ukvarjava ter kakšna je naša zgodba. Zgodbe nas oblikujejo in nas delajo takšne kot smo.«

Good4Dogs je prva slovenska surova hrana za pse.

Good4Dogs vsebuje vse potrebno za normalno rast in zdrav razvoj vašega psa.

Pes lahko v celoti izkoristi svoj genetski potencial le z naravnim načinom prehranjevanja – s surovo hrano. Ta pripomore k temu, da psi dosežejo visoko biološko starost. Hranjenje psov s surovo hrano ugodno vpliva na imunski sistem in idealno težo, psi imajo več energije, lepšo dlako in kožo, lažje iztrebljajo in imajo boljše zobe.

Vašemu psu sta na voljo dve vrsti mesa, Good4Dogs govedina in Good4Dogs divjačina. Kot dodatek k prehrani pa so na voljo Good4Dogs neoprani goveji vampi, ki zaradi vsebnosti probiotika Lactobacillus pomagajo pri ohranjanju optimalne črevesne flore. Pri zdravem psu je priporočeno dodajanje vampov k rednemu obroku trikrat tedensko. Pri akutnih stanjih pa se običajna prehrana v celoti zamenja s prehranjevanjem z govejimi vampi, priporočena je uporaba do izboljšanja stanja.

Prehod z industrijske suhe ali konzervirane hrane je potrebno prilagoditi starosti psa in njegovemu zdravstvenemu stanju. Prehod naj bo postopen in naj traja od nekaj do največ 10 dni – optimalno je, da na surovo hrano preidemo postopoma. S postopnim prehodom se izognemo prebavnemu stresu psa, ki se lahko kaže v prebavnih motnjah.

Se želiš naučiti, kako s svojim izdelkom končno osvojiti trg? Potrebuješ mentorstvo za podjetniško rast? Si želiš veliko brezplačne medijske pozornosti? Morda bo Hit Produkt 2018 ravno tvoj! Prijavite se lahko do 11. marca. Ne zamudite!