Pasja uta

(Foto: Profimedia)

Tako kot ni vsak pes primeren za bivanje v stanovanju, tudi ne more vsak domovati v uti na vrtu, sploh če so zunanje temperature prenizke ali previsoke. Ali torej psu postaviti uto, je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od pasme in velikosti, pa od splošnih karakteristik in individualnega značaja psa, pomembno vlogo igra tudi dlaka.

Uta mora biti dovolj velika, da se pes v njej lahko brez težav giblje, hkrati pa ne prevelika, saj v zimskih mesecih ne bo zagotavljala dovolj toplega zavetja.

Tisti štirinožni kosmatinci, ki bodo bivali v uti, morajo imeti primerno dlako in gosto podlanko, da se lažje prilagodijo vremenskim razmeram. Psihično in fizično občutljivim psom, ki težko prenašajo daljšo osamljenost, raje bivališče zagotovite v stanovanju. Občutljive so tudi psičke z mladički, zato jim morate v primeru, da bivajo v uti, zagotoviti temperaturo, ki ni nižja od 20 stopinj Celzija.

Na kaj paziti pri izbiri ute?

Danes je v ponudbi malo morje pasjih ut najrazličnejših velikosti, narejenih iz različnih materialov, za zahtevnejše lastnike pa obstajajo tudi prave male arhitekturne mojstrovine, kakršne si lahko ogledate v galeriji. Seveda uto lahko izdelate tudi sami, pri čemer pa morate upoštevati standarde, določene v Pravilniku o zaščiti hišnih živali, ki med drugim pravi, da morata biti za psa zagotovljena redna oskrba in ustrezno bivališče.

32. člen
(pasja uta)
(1) Pasja uta mora biti dovolj velika, da lahko pes v njej normalno leže, vstane ter se obrne oziroma mora biti vsaj velikosti, kot je določena v Prilogi 4, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka so možna odstopanja glede velikosti pasje ute, če je omogočeno, da se žival nemoteno obrne, leže in vstane in če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da odstopanje od predpisanih pogojev ne povzroča nepotrebnega trpljenja živali.
(3) Pasja uta mora biti primerno izolirana in dvignjena od tal. Pasja uta mora biti dvoprostorska, razen če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da to ni potrebno.
Pesjak

Material

Poleg dimenzij je pomembna tudi trajnost, trpežnost, enostavnost čiščenja, izolacija, prenosljivost in postavitev, posebno pozornost pa velja nameniti tudi izbiri materiala. V ponudbi so ute iz lesa, plastike in kovine, vsak material pa ima seveda svoje prednosti in slabosti. Najbolj enostavna za premikanje in čiščenje je plastična uta, tudi gnitje je ne bo prizadelo, ravno tako bo varna pred zajedavci, res pa je, da jo lahko psi, ki so nagnjeni k žvečenju, trajno poškodujejo. V tem primeru je pametno zaščititi robove s kovinskimi letvicami. Mora pa biti plastika dovolj debela in močna.

Kot najbolj primerno strokovnjaki navajajo leseno pasjo uto, saj sama po sebi zagotavlja boljšo izolacijo, mogoče pa je seveda vse ute tudi dodatno izolirati. Žal jo lahko napadejo škodljivci in jo je težje premikati, ob pravilnem vzdrževanju pa bo dolgo služila svojemu namenu. Kovina se največkrat uporablja za pasje bokse, je pa tudi najbolj trpežen material.

Oprema in postavitev

Če imate možnost, je dobro, da pes, sploh mladič, v zimskih mesecih biva v kakšen zaprtem prostoru, na primer v garaži, v nasprotnem primeru mu morate zagotoviti ustrezno temperaturo v uti. Eden izmed načinov je tudi ogrevana pasja uta ali pesjak (sploh na območjih s hladnejšim podnebjem) oziroma klimatizirana, ker pa večina nima te možnosti, bo zadostovala tudi ustrezna izolacija. Najbolj primeren izolativni material je stiropor. Priporočljivo je, da ima uta dva ločena dela, in sicer ležišče ter predprostor, pregrada pa bo psa varovala pred direktnim vdorom vetra. Na tla v uti mu namestiti kakšno staro odejo, poleti lahko rjuho, nadvse hvaležna izbira pa je tudi slama, ki pa jo je treba redno menjavati. V prodajalnah za male živali so na voljo tudi ogrevane blazine za pse. Lesen podest pred uto je ravno tako velika prednost, sploh če je hišica postavljena na betonska tla ali ploščice – v hladnih dneh se namreč kuža lahko prehladi, če leži na mrzlih in mokrih tleh.

Uto postavite v najhladnejši del dvorišča z dovolj visoko ograjo, ki je pes ne bo mogel preskočiti ali pod njo izkopati luknje. Večje kot je dvorišče, bolj bo pes zadovoljen, saj bo imel možnost gibanja tudi takrat, ko boste zdoma. Nujno mora imeti na voljo dovolj sence, kamor se lahko umakne pred žgočim soncem, in ves čas na voljo zadostne količine vode. Če ograjenega dvorišča nimate, bo ustrezna alternativa tudi dovolj velik pesjak, v katerem morajo biti ravno tako suha tla, senca in posoda z vodo.

31. člen
(pesjak)
(1) Minimalna velikost pesjaka skupaj z uto glede na težo psa in število živali v pesjaku je določena v Prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Če so v pesjaku nameščeni psi različnih težnostnih kategorij, je minimalna velikost pesjaka lahko manjša za 15 odstotkov od predpisane velikosti, ki ustreza številu psov težjih kategorij.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena so možna odstopanja glede velikosti pesjaka, če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da odstopanje od predpisanih pogojev ne povzroča nepotrebnega trpljenja živali.
Pesjak

Vendar morate vedeti, da je pes družabno bitje, ki potrebuje veliko gibanja, zato ga nikar ne imejte ves dan zaprtega v pesjaku ali pripetega na verigo, ampak ga ob vsaki priložnosti izpustite na prosto oziroma ga peljite na sprehod. Morate se zavedati, da je pes živo bitje in da si ga niste omislili za okras na vrtu, temveč zato, da izpopolni vaše življenje.