Pes na plaži

(Foto: Thinkstock)

Lastniki štirinožnih kosmatincev v času dopusta svoje ljubljenčke zaupajo v varstvo sorodnikom ali prijateljem, če nimajo te možnosti, so jih primorani odpeljati v pasji hotel, veliko pa je tudi takih, ki jim kužki družbo delajo na počitnicah v katerem izmed obmorskih letovišč.

S tem seveda ni nič narobe, a če tudi vi sodite med slednje, morate poskrbeti, da se bo vaš kuža na dopustu dobro počutil in bo varen pred vsemi nevarnostmi, ki prežijo nanj. Katere pa so te nevarnosti, nam je zaupala veterinarka Ana Vrečar iz veterinarske ambulante Vet-med: "Ena najpogostejših nevarnosti za pse na morju je seveda vročinski udar, predvsem če ga pustite zaprtega v prostoru brez ustreznega zračenja. Psu morate zato zagotoviti dovolj vode in sence.

Pes na plaži

(Foto: Thinkstock)

 Problematični so še ostri kamni in skale, ki poškodujejo blazinice, piki različnih žuželk ali kač, ki povzročijo preobčutljivostne reakcije, ter komarji, ki prenašajo srčno glisto. Morda lahko omenim še klase ostrih trav, ki se lahko zapičijo med prste na tački ali v sluhovode in oči. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na morsko vodo. Slana voda v prekomernih količinah je namreč za pse zelo škodljiva, saj povzroča bruhanje in drisko, pomanjkanje apetita, v hujših primerih pa tudi nestabilnost na tačkah, zanašanje, povečano žejo in uriniranje, tresenje, napade in komo. Slana voda pa lahko resno poškoduje tudi ledvica, kužki hitro dehidrirajo, tako da je zelo pomembna preventiva."

Da se izognete naštetim nevšečnostim, je priporočljivo torej paziti, da ima pes ves čas na voljo senco in zadostno količino navadne vode, da ne dehidrira. Z vročino imajo največ težav predvsem kužki brahiocefaličnih (kratkogobčnih) pasem kot so buldogi, bokserji in mopsi, ki imajo že tako ozke dihalne poti, morda tudi psi temnejših barv z daljšo dlako ter starejši kužki z boleznimi srca. Z vodo pa imajo težave kužki, ki so nagnjeni k alergijskim obolenjem in psi z povešenimi uhlji, saj se sluhovodi pri njih manj zračijo in so dlje časa vlažni, posledično pa se ustvarijo ugodne razmere za prekomerno rast glivic in bakterij.

Kaj storiti, če kljub preventivi pride do težav?

"Psa kolikor hitro se da odpeljite k najbližjem veterinarju, ki bo ocenil stopnjo zastrupitve, najverjetneje pa bo vaš ljubljenček potreboval infuzijo in spremljanje elektrolitov v krvi. Hitreje kot pride pes do veterinarja boljše so njegove možnosti za okrevanje. Pomembno je tudi, da psu, ki se je napil slane vode in posledično zaradi povišane koncentracije natrija želi piti sladko vodo v ogromnih količinah, tega ne dopustite in mu sladko vodo dozirate, saj hitre spremembe v količini tekočine v telesu lahko privedejo do otekanja možganov," pojasnjuje Vrečarjeva in dodaja, da mora vsak lastnik psa na dopust imeti tudi obvezno opremo, med katero sodi dovolj sveže vode in posoda za na pot ter za sprehode, morda tudi komplet prve pomoči (antiseptik, zloženci, povoji, škarje), v avtu pa morate nujno imeti transportni boks, mrežo ali varnostni pas za popolnoma varen prevoz. Pes mora biti tudi cepljen proti steklini in imeti čip ter potni list, v kolikor dopustujete v tujini.
Le ob upoštevanju vseh nasvetov bo dopust z vašim ljubljenčkom prijeten in sproščujoč.

Pes na plaži

(Foto: Profimedia)