Majhen pes

(Foto: iStock)

V raziskavi, v kateri so ugotovili, da ženske lastnice resnično mislijo, da so njihovi psi njihovi otroci, so se osredotočili na možgansko aktivnost skupine žensk, ki imajo vsaj enega otroka med 2. in 10. letom, in so obenem tudi lastnice psa. Vsem so pokazali fotografije njihovih otrok in psov, ter spremljali odziv njihovih možganov. In rezultati so bili zelo jasni: ko gre za dojenčke in pse, ženske ne vidijo razlike. Pri nekaterih ženskah se možgani celo močneje odzivajo na fotografije psov kot njihovih otrok.

Kot vodja raziskave je Lori Palley pojasnila: "Hišni ljubljenčki imajo zelo posebno mesto v srcih in življenju številnih ljudi. Obstajajo trdni dokazi, tako s kliničnih kot laboratorijskih raziskav, ki kažejo, da interakcija s hišnimi živalmi lahko pripomore k psihičnemu, družbenemu in čustvenemu stanju ljudi." Pozitivni učinki, ki jih imajo domači ljubljenčki na ljudi, so celo tako veliki, da nekatera podjetja dovolijo, da njihovi zaposleni svoje štirinožne prijatelje pripeljejo na delovno mesto. "Psi so udomačeni zato, da so pozorni do nas," pojasnjuje socialna delavka Deb Havill. "Nekaj povsem naravnega je, da smo v njihovi bližini, zato bi bilo to, da nismo z njimi, nekaj nenaravnega. Bili bi v nenaravnem stanju."

Mali kosmatinčki pri ljudeh zbujajo močna čustva. Intenzivnost naše ljubezni do njih je jasno vidna, ko se poveča aktivnost predela možganov, ki je povezana s čustvi, nagrajevanjem, naklonjenostjo, družbeno interakcijo in vizualnim procesiranjem, ko ženske vidijo fotografijo svoje male štručke veselja. Torej, ko naslednjič slišite žensko, ki svojemu kužku govori, 'Joj, mamica je zelo ponosna nate, ker si ujel žogico', ne zavijajte z očmi. Mali kosmatinček je njen otroček, tako v srcu kot možganih.