pes v avtu

(Foto: YouTube)

Pokličite policiste na številko 113 in povejte, kje se nahajate in kaj se dogaja. Če opazite, da je življenje živali v vozilu ogroženo – težko diha, je letargična, nekoordinirana ali celo bruha oziroma je izgubila zavest, nemudoma obvestite pristojne. V kolikor boste na lastno pest razbili steklo, se morate zavedati, da je to dejanje kaznivo, oziroma obstaja možnost, da boste morali prevzeti odgovornost za povzročeno škodo, še posebej, če ne boste mogli dokazati, da je bilo življenje resnično ogroženo. Zato ne pozabite fotografirati ali posneti dogajanja in povejte policistom, kaj se dogaja in kaj boste storili.

Ko enkrat rešite žival iz avtomobila, jo odpeljite nekam na hladno, v senco ter jo ohladite s hladno vodo. Psu omogočite, da popije malo vode, a naj ne pretirava. V kolikor življenje živali ni ogroženo, opazujte dogajanje, če je le omogočeno, ocenite, kako dolgo je bila žival v takšnih okoliščinah in zapišite registrsko številko avtomobila.

► Kako pravilno skrbeti za živali v vročini?
► Vročina: Kdaj s psom na sprehod in kdaj ne?

Kaj pravi zakonodaja?

Dilema, v kateri se znajde nekdo, ki vidi žival ali človeka zaprtega v avtomobilu, je: razbiti steklo ali ne? V primeru, da je v vozilu ogroženo življenje otroka ali starejše osebe, potem ni dvoma. Življenje je na prvem mestu, Težava je, da slovenska zakonodaja enači žival s predmetom. In tu gre za trčenje dveh pravic: pravica do lastnine živali in pravica do lastnine nad vozilom. V takem primeru se z zavarovanjem ene vrste premoženja (živali) povzroči škoda na drugem premoženju (vrata ali steklo vozila), a se predvideva, da ima življenje živali prednost pred materialnim premoženjem. Z vidika sorazmernosti posega je treba paziti, da se pri nasilnem odpiranju vozila ne povzroča nepotrebna škoda oziroma, da način ustreza okoliščinam in nujnosti ukrepov.

46-letnica v Luciji pustila psa v razgretem vozilu in nato še grozila ljudem, ki so jo opomnili na vročino.

Ne puščajte psa v avtomobilu

Zato, če naletite na takšno situacijo, najprej morda zazibajte vozilo, da se sproži alarm, če je vozilo varovano z alarmno napravo. Predvsem pa, če je žival še v dobrem stanju, počakajte, morda bo kmalu prišel lastnik. 

Posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in pregretem vozilu, pravilno ravna, če o tem takoj obvesti Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ali Policijo. Naloga policistov je nato ta, da poskušajo čim prej izslediti lastnika živali oz. vozila in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile.

Pravila delovanja:

1. Preverite, ali je vozilo odklenjeno.
2. Pokličite policiste na številko 113.
3. Medtem, ko čakate na policijo in veterinarskega inšpektorja, povprašajte v okolici, ali je lastnik vozila kje v bližini.
4. Če smo v bližini trgovskega centra, prosite zaposlene, da po ozvočenju preverijo, ali je lastnik živali slučajno v notranjosti trgovine.
5. Spremljajte življenjske znake živaliv vozilu.
6. Posnamite in fotografirajte dogajanje – to vam bo služilo kot dokaz.
7. Beležite čas in temperaturo zraka na lokaciji – to vam bo koristilo ob morebitnem pojasnjevanju, zakaj je bil ukrep nujno potreben.
8. V skrajni sili razbijte steklo.

Pes v kovinskem transporterju

(Foto: Profimedia)