azijski sršen

(Foto: iStockphoto)

Gre za zares velikega sršena. V skrajnih primerih lahko matica doseže celo 5 cm v dolžino, krila, ki jih drži rahlo razprta, pa lahko merijo tudi 7,5 cm v dolžino. Preostali so manjši in običajno merijo okoli 3 cm v dolžino. Samica se od samca loči po kar 6 mm dolgem želu. 

Ta vrsta sršenov je prepoznavna po oranžno-rumeni glavi brez vzorca, enake barve je tudi zadek. Trup je temnejši, na trebuhu ima rumenkasto črto in 'trikotnik'. Evropski je nekoliko svetlejše barve, opazimo pa rdečkaste odtenke. Za razliko od pika naših avtohtonih sršenov, je pik azijskega sršena lahko tudi smrtonosen. V primerjavi z evropskim naj bi bil tudi bolj agresiven. Najbolj nevarno je, če se preveč približamo gnezdu. Že če smo bliže od 5 metrov, se lahko počutijo ogrožene in napadejo. Njihovo naravno okolje je sicer gozdnato hribovje. Gnezdijo pod zemljo ali pod preperelimi koreninami dreves.

► Samo na Japonskem zaradi azijskega sršena umre okoli 30 ljudi

Sršen

(Foto: Thinkstock)

Azijski sršeni se razvijajo tako, da se v začetku pomladi razvijejo najprej delavke, nato še samci proti koncu poletja in v začetku jeseni, nazadnje pa še matice. Te izletijo, se sparijo s samci, ki kmalu poginejo, poiščejo prezimovališče naslednjo pomlad pa ustvarijo novo kolonijo.

► Prepoznajte pike najpogostejših 10 žuželk

Medtem ko evropski sršen napada posamezne čebele, azijski napada cele čebelje panje in zato predstavlja veliko grožnjo tudi našim čebelam. Gre za zelo prilagodljivo vrsto, ki se hitro razmnožuje.

Pri nas naj bi prvi primerek opazili leta 2014 na območju Pivke. Novica je povzročila nekaj preplaha, a so nato pojasnili, da je šlo tedaj za drugo invazivno azijsko vrsto, ki človeku ni tako nevarna.

Azijski in navadni sršen

(Foto: Thinkstock)

Kaj, če najdete gnezdo?

Če doma zasledite sršenje gnezdo in se ga lotite odstranjevati sami, se najprej zares dobro zaščitite z ustrezno opremo. Zatira se jih sicer s pomočjo posebnih preparatov, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah. Sredstvo se razprši, kot narekujejo navodila. Najboljši čas za to opravilo je sicer zgodaj zjutraj ali ponoči, ko je večina populacije v gnezdu in niso aktivni.