Če se pozimi veliko ukvarjamo z zaščito naših kosmatincev pred mrazom, jim kupujemo najrazličnejše plaščke, mažemo blazinice na tačkah in jim celo kupujemo škorenjčke, da jih obvarujemo pred vplivi mraza in soli, se je treba zavedati, da je tudi poleti previdnost zelo potrebna! Večina skrbnikov psov je dobro poučena, na kaj je treba poleti posebej paziti pri negi psa. Živalim je treba nujno ponuditi senco in zadostno količino vode. Dobro je, da jo s seboj nesemo tudi na sprehod, saj so tla razgreta od sonca, in vročina, ki 'buhti' iz njih, hitro lahko zdela naše štirinožne prijatelje. A to dvoje še zdaleč ni vse, na kar velja pomisliti.

Preizkus: z boso nogo stopimo na asfalt. Če ne zdržimo niti 30 sekund, je zagotovo prevroč za pasje tačke.

"Spet nas čakajo visoke temperature. Vedno pomislimo le na to, da mora imeti pes vodo in senco. In prav je tako. Na sprehod gremo zjutraj in zvečer, ker je takrat bolj hladno. Pozabimo pa na eno zelo pomembno in za psa izredno bolečo zadevo – podlago," opominja Alenka  Klemenčič Holynski, strokovnjakinja za prevzgojo psov. "Skoraj vsi prebivalci v mestu morajo hoditi po asfaltu. Tudi če gredo v bližnji pasji park, do tam vodi asfalt. Veste, kakšne so temperature asfalta poleti? Ko ima zrak 30 stopinj Celzija, ima asfalt skoraj enkrat več. Pozabljamo, da lahko pride do izrednih opeklin na blazinicah."

Tudi sprehodi, ki se nam zdijo prijetni, recimo v gore po melišču, skalnatem terenu, vejevju … za psa niso vedno najboljša izbira. Na takšni podlagi si lahko hitro poškoduje blazinice. Na tak teren je treba pse navajati postopoma, da se blazinice počasi utrdijo in sčasoma postanejo manj občutljive na mehanske spremembe. Kaj pa tek psa ob kolesu? "Pri 25 stopinjah Celzija vidimo ljudi, ki vozijo pse ob kolesu, ker mislijo, da še ni prevroče. Asfalt ima takrat že 52 stopinj Celzija," opozarja Klemenčič Holynskijeva. 

V primeru poškodb ne oklevajte z obiskom veterinarja, ki vam bo dal vse ustrezne napotke, kako postopati, in potrebna mazila oziroma zdravila, da se bodo blazinice čim prej zacelile. Lahko da bo potrebno zdravljenje z antibiotiki, morda bo pes potreboval protibolečinsko terapijo ali celo poseg. Kot dodaja pasja strokovnjakinja, "pasje opekline potrebujejo zelo zahtevno zdravljenje, saj je nujno potrebno mirovanje".

Klemenčič Holynskijeva še opozarja, da je najboljša preventiva "naša previdnost in izogibanje asfaltu. Priporočljivo je tudi tačke zaščititi s kremo, ki je namenjena pasjim blazinicam. Zato naj bodo sprehodi zgodaj zjutraj. Čez dan pa odpeljite psa do bližnjega gozda. In ne pozabite – zvečer je asfalt še vedno zelo vroč – vi ne hodite bosi, zato tudi psu omogočite varen sprehod."

V najhujši vročini psa torej ne vodite na sprehod, temveč naj počiva na primernem senčnem prostoru in ima vselej na voljo zadostno količino vode. Če se odpravimo na sprehod, je najboljša izbira sprehod po gozdnih ali travnatih površinah. Če je mogoče, psu omogočite ohladitev v bližnjem jezeru, potoku ali mirnem predelu reke. Lahko pa psu tudi pripravite bazenček z vodo na vrtu, če ga imate.Tudi bazenčki (lahko kar otroški trdi plastični peskovniki) so odlična zabava in sprostitev za psa.