Mladički

(Foto: iStock)

Šolanja se seveda lahko lotimo sami, če pa nimamo še izkušenj s psi, je bolje, da se z njim odpravimo v pasjo šolo.

Mala šola

Prva stopnja male šole je namenjena psom brez predznanja. Ni nujno, da gre za mladička, lahko se pasje male šole udeležite tudi s starejšim psi. Na tem tečaju se psa socializira, navaja na stvari iz vsakdanjega življenja, kot so čiščenje zob, česanje, striženje, obiski pri veterinarju … Prav tako se ga nauči hoje poleg vodnika ter odpoklica. Lastnik se nauči pravilne komunikacije s psom, spozna njegove nagone in motive ter načine, kako psi komunicirajo med seboj ter z ljudmi. Dela se na navezovanju med lastnikom in psom, uči pravilne igre, prav tako pa se pes nauči osnovnih ukazov, kot so sedi, prostor ter poleg.

Po opravljeni prvi stopnji se lahko s svojim psom udeležimo nadaljevalnega tečaja, ki je namenjen utrjevanju in nadgrajevanju znanja. Osnovnim vajam poslušnosti se pridružijo še ukazi osnovni položaj, sem ter odlaganje. Utrjuje se povezavo med vodnikom in psom ter nadaljuje z izobraževanjem lastnika psa za samostojno in suvereno delo z njim.

Družina s psom

(Foto: Thinkstock)

Osnovna šola

Po opravljenih prvi in drugi stopnji male šole s se svojim kosmatincem lahko udeležimo še enega tečaja, ki je namenjen nadgradnji predhodnega dela. Tečaj obsega vaje poslušnosti, ki jih mora pes obvladati, če želimo z njim pristopiti k izpitu za psa spremljevalca. Za pristop k izpitu A moramo imeti opravljene vse predhodne tečaje ter pripravo na izpit, pes pa mora biti star najmanj 12 mesecev. Izpit vsebuje osnovne vaje poslušnosti. Za izpit B mora biti pes star 14 mesecev, izpit pa je sestavljen iz treh delov, in sicer strokovni izpit za vodnika psa spremljevalca, za psa spremljevalca na vadišču ter obnašanje v urbanem okolju.

Usmerjeno šolanje

Po končanem osnovnem šolanju psa se lahko s psom vpišemo še na nadaljevalne tečaje oz. se udeležimo usmerjenega šolanja. Odločimo se lahko za rally obedience, ki je namenjen aktivnemu ukvarjanju s psom in kjer s psom izvajamo vaje poslušnosti na vnaprej postavljeni progi, ali agility, kjer skozi igro psa učimo premagovanja ovir. Agility je odlična rekreacija tako za lastnika kot psa. Psa lahko izšolamo tudi za reševalnega psa in ga vpišemo v enoto reševalnih psov. V nasprotju s splošnim prepričanjem, pasma ali velikost psa nista pomembna, pomemben le karakter psa, ki mora biti neagresiven. Lahko pa nadaljujemo s šolanjem v poslušnosti, ki je eden izmed najstarejših športov s psom.

Angleški buldog

(Foto: Thinkstock)