Ribnik

(Foto: Thinkstock)

Mnogi so mnenja, da je ribnik poleti še lepši ko spomladi, je namreč bolj zelen in bolj čist. Tisti, ki ga imate doma, zagotovo veste, da ne služi le kot še en dodatek na vrtu, ampak lahko pogled nanj pomirja, sploh kadar gladino božajo sončni žarki, cvetlice žarijo v vsej svoji lepoti, prebivalci ribnika veselo plavajo sem ter tja, zvok fontane in ptičjega petja pa sta le še pika na i zeleni idili. A da bo ostal lep vse do zimskega spanja in bodo ribe, želve ter ostali stanovalci v njem brezskrbno uživali, je zanj potrebno ustrezno poskrbeti. K tem seveda sodi predvsem redno čiščenje ribnika in hranjenje rib.

Ribnik

(Foto: Thinkstock)

Čiščenje ribnika

Najbolj pomembno je čiščenje filtra. V ta namen ne uporabljamo običajne vode iz pipe, saj moramo za zdravo delovanje ohraniti nitrifikacijske bakterije. Te so nujno potrebne za razkroj amoniaka v manj škodljivi nitrat. Filtrirni material torej čistimo v ribniški vodi. Vodo zajamemo direktno iz ribnika in jo natočimo v plastično banjico. A pozor, preden se lotimo čiščenja filtra, ga izklopimo iz elektrike. Filter odpremo in filtrirni material zložimo v vodo. Nato očistimo še samo posodo in ko je ta očiščena, vanjo zložimo filtrirni material. Poleg filtra je dobro, da očistimo tudi UVC žarnico, enkrat letno, oziroma ko pregori, pa jo tudi zamenjamo. Ne smemo pozabiti niti na fontano, če jo imamo. Ta pomaga prezračevati ribnik, še posebej v poletnem času, ko je temperatura vode višja in se kisik težje raztaplja, zato moramo poskrbeti, da bo čista. Na zaščiti fontane se namreč pogosto naberejo alge in druga umazanija, prav tako se rade zamašijo tudi šobe pri fontani. Najprej jo izklopimo, nato očistimo zgornji del mreže (prav tako v ribniški vodi), obenem očistimo tudi ohišje, nato odstranimo šobo in jo v ribniku čistimo. Ko smo fontano očistili, jo ponovno sestavimo in zaženemo.

Ko je vsa tehnika očiščena, pogledamo še za odmrlo rastlinje. Ker za lep izgled ribnika poskrbijo tudi okrasne rastline okrog njega, jim moramo posvečati enako pozornost kot rastlinam, ki rastejo v samem ribniku. Sproti odstranjujemo odmrle dele rastlin, vodne rastline pa po potrebi tudi razredčimo. Z dna ribnika odstranimo tudi mulj in gnijoče dele rastlin. Da pa ribam ne bomo preveč skalili vode, je priporočljivo uporabiti posebni sesalec za ribnik.

Hranjenje rib

Po navadi v ribniku gojimo različne velikosti in vrste rib: zlate ribice, koi krape, zlate linje in druge, zato moramo poskrbeti, da vse prejmejo dovolj hrane. Na trgu najdemo zelo kakovostno hrano, posebej prirejeno za hranjenje koi krapov in zlatih ribic. Zlati linji bodo jedli hrano obojih, potrebujejo pa dodaten vir živalskih beljakovin, kot so rakci, žuželke in črvički.

Pripravljene posušene mešanice najdemo v priročnih pakiranjih namenjenim tako ribam kot želvam. Zaradi različne velikosti rib v ribniku dajmo ribam različno velike brikete hrane za koi krape in zlate ribice, ki se po navadi prodajajo v pakiranjih za majhne, srednje in velike ribe. Ribe je najbolje hraniti večkrat dnevno, vendar le s tolikšno količino, ki jo ribe lahko pojedo najkasneje v petih minutah, saj tako preprečujemo dodatno onesnaževanje vode.

Za dodaten dvig odpornosti strokovnjaki priporočajo, da hrano za ribe že spomladi pokapljamo z ustreznimi vitamini, saj bodo tako odpornejše na razne bolezni. Zaradi obilnejšega hranjenja ne smemo pozabiti na redno testiranje vode, s katerim bomo ugotovili ali naša ribniška filtracija deluje pravilno ali ne.

Ves čas moramo opazovati tudi, ali se morda katera od rib nenavadno vede ali se ji na koži pojavljajo kakšne spremembe.

Ribnik

(Foto: Thinkstock)