Paola Godwin iz Arizone je napolnila naslovnice medijev z ganljivo zgodbo o junaški potezi njenega psa. Nekega sončnega jutra se je odpravila na sprehod s svojim kužkom, nato pa se je pripetilo nekaj, česar ne bo nikoli pozabila. »Ko sva se spuščala po bregu, sem skoraj stopila na klopotačo. Moj heroj Tod me je rešil!« je povedala za ameriške medije. »Skočil je predme in močno zacvilil. V trenutku, ko je kača napadla, sem vedela, da moram hitro poiskati pomoč zanj. Prijela sem ga v naročje in odnesla do avta ter ga hitro odpeljala do veterinarske ambulante, v manj kot 10 minutah.« Kot je zaupala, se od tedaj zaveda, kako nevarna utegne biti Arizona, in je veliko bolj pazljiva. Kot pravi, ob dogodku sploh ni slišala zvoka, ki ga običajno spuščajo klopotače, zaradi česar je tudi ni opazila.

»Kača je bila dobro skrita in preudarna, Če Tod ne bi skočil predme, bi me zagotovo pičila.« Zlati prinašalec Tod je pri veterinarju takoj dobil ustrezen protistrup in ostal na opazovanju debelih 12 ur. »On je borec, opomogel si je,« je povedala Paola.

Klopotača lahko skoči za kar dve tretjini svoje dolžine. Mlajše so nevarnejše od starejših, ker še ne znajo nadzirati količine strupa, ki naj bi ga izločile. Njihov strup sicer razžre tkivo, degenerira organe in povzroča krvne strdke. Protistrup, če se ga vbrizga pravočasno, zmanjšuje stopnjo smrtnosti na 4 odstotke.

V Sloveniji živi 11 vrst kač, med katerimi so 3 strupene. Kaj morate o njih vedeti?