Pes

(Foto: Pinterest)

ZPS: Veterinarji stomatologi priporočajo redno čiščenje pasjih zob. V specializiranih trgovinah boste našli posebno ščetko, ki jo nataknete na prst in tako psu lažje čistite zobe. Na voljo so posebne pasje zobne kreme (pogosto z okusom, ki je psu všeč), ki olajšajo vaše delo.

A za nego pasjih zob v resnici ne potrebujete posebne opreme. Očistite jih lahko tudi z navadno ščetko in brez zobne kreme, saj boste veliko opravili že z mehanskim čiščenjem. Če pes dovoli, lahko uporabljate tudi električno zobno ščetko. S ščetkanjem zob začnite, ko je pes še mlad. Med delom bodite umirjeni in nežni, da psu ne bo neprijetno, sicer se bo branil.

Če psa hranite s suho hrano in mu ne umivate zob, mu briketov rajši ne namakajte v vodo, saj je tako večja verjetnost, da se mu bo hrana »prilepila« na zobe. Če se ne želite lotiti ščetkanja ali vam pes tega ne dovoli, lahko primerljiv rezultat dosežete tako, da psu ponudite za žvečenje večji kos govejih vampov ali surov korenček, zobno ščetko pa lahko nadomestijo tudi kosti in bikovke.